Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Milibrot kiflice sa makom

Milibrot kiflice sa makom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Milibrot kiflice sa makom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
32
"Ko uspe da uzme više kiflica, on je danas pravi srećnik"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • rakija - 1 supena kašika
  • vanila - 2 komada
  • esencija limuna
  • limunova kora - od 1 limuna
  • brašno - 600 g
  • kravlji maslac - 45 ml, istopljeni
  • ulje - 45 ml
  • marmelada - po izboru
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se aktivira sa malim delom svežeg mleka i kašičicom šećera. Ostalo mleko i šećer se zagrevaju dok se on ne istopi.

Ostavljaju se da se ohlade, a za to vreme se prosejava brašno. Dobro bi bilo da se proseje barem dva puta.

U posudi se mute tri jaja i belance četvrtog zajedno sa kašikom rakije, vanilom, esencijom limuna i izrendanom korom limuna.

U sredini brašna se pravi udubljenje i u njega se sipaju umućena jaja, ohlađeno malo zaslađeno mleko i nadošli kvasac. Mesi se meko i glatko milibrot testo. U procesu mešanja u mlazu i u porcijama se dodaju pomešane obe vrste masnoće. Ukoliko je potrebno, dodaje se brašno za dodatno mešenje. Testo se oblikuje u loptu, pokriva se pamučnom krpom ili folijom i ostavlja se na toplom dok lepo ne nadođe.

Naraslo testo se deli na 4 lopte. Svaka lopta se razvija u krug koji se pomoću oštrog noža seče na trouglove. U osnovu svakog trougla se stavlja po malo marmelade po izboru. Ja sam koristila od šipka.

Trouglovi se uvijaju i oblikuju se mekane kiflice koje se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Ostavljaju se da ponovo narastu, tada se premazuju ostalim umućenim žumancetom kašikom svežeg mleka. Milibrot kiflice se posipaju makovim semenom i stavljaju se da se peku u zagarejanoj rerni na 180°C otprilike 25 minuta.

Da bi bile mekane, u rernu može da se stavi metalna posudica sa vodom.

Ove milibrot kiflice sa makom su odličan dodatak uskršnjoj trpezi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: