Način pripreme
Kvasac se aktivira sa malim delom svežeg mleka i kašičicom šećera. Ostalo mleko i šećer se zagrevaju dok se on ne istopi.
Ostavljaju se da se ohlade, a za to vreme se prosejava brašno. Dobro bi bilo da se proseje barem dva puta.
U posudi se mute tri jaja i belance četvrtog zajedno sa kašikom rakije, vanilom, esencijom limuna i izrendanom korom limuna.
U sredini brašna se pravi udubljenje i u njega se sipaju umućena jaja, ohlađeno malo zaslađeno mleko i nadošli kvasac. Mesi se meko i glatko milibrot testo. U procesu mešanja u mlazu i u porcijama se dodaju pomešane obe vrste masnoće. Ukoliko je potrebno, dodaje se brašno za dodatno mešenje. Testo se oblikuje u loptu, pokriva se pamučnom krpom ili folijom i ostavlja se na toplom dok lepo ne nadođe.
Naraslo testo se deli na 4 lopte. Svaka lopta se razvija u krug koji se pomoću oštrog noža seče na trouglove. U osnovu svakog trougla se stavlja po malo marmelade po izboru. Ja sam koristila od šipka.
Trouglovi se uvijaju i oblikuju se mekane kiflice koje se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ostavljaju se da ponovo narastu, tada se premazuju ostalim umućenim žumancetom kašikom svežeg mleka. Milibrot kiflice se posipaju makovim semenom i stavljaju se da se peku u zagarejanoj rerni na 180°C otprilike 25 minuta.
Da bi bile mekane, u rernu može da se stavi metalna posudica sa vodom.
Ove milibrot kiflice sa makom su odličan dodatak uskršnjoj trpezi.