Način pripreme
Sočivo se opere u nekoliko voda i ostavi da stoji u hladnoj vodi preko noći. Sočivo procedimo, ponovo operemo i kuvamo u vodi na tihoj vatri.
Zatim ga ocedimo od vode u cediljci i stavimo u posudu. Začinimo ga solju, biberom i alevom paprikom, majčinom dušicom, nanom i ruzmarinom.
Šargarepa se narenda, a luk sitno isecka. Povrće se dinsta u tiganju sa malo ulja i malo vode pa se dodaje u sočivo.
Uzimamo jednu koru i stavljamo u red punjenje po dužem kraju, a preostali deo kore lagano premažemo uljem. Umotamo u rolat od kraja sa nadevom. Od dobijenog rolata uvijamo pitu u kolut.
Tako nastavljamo sa ostalim proizvodima, praveći pojedinačne pite sa sočivom, koje poređamo u pleh obložen papirom za pečenje.
Posne pite premažemo sa malo ulja, pospemo susamom i pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Probajte nešto novo - ovu pitu od crvenog sočiva i šargarepe, savršenu kombinaciju ukusa i zdravih sastojaka, zbog kojih ćete poželeti da je pravite iznova i iznova.
Ako vam se posviđa ova pita, probajte naše predloge za pitu od mlevenog mesa ili ovaj turski burek.