Način pripreme
U tepsiji ispečemo 80 g orašastih plodova: bademe, pekan orahe ili šta volite. Sitno ih iseckamo.
Na pari istopimo 150 g crne čokolade. Skidamo posudu i ostavljamo da se ohladi, ali ne da se stvrdne.
U potpuno suvu posudu stavljamo 5 belanaca pazeći da ni kapljica žumanca ne upadne, inače se neće umutiti belanca. Mutimo mikserom tako što postepeno dodajemo 350 g prosejanog šećera u prahu.
Mutimo dok se ne dobiju tvrdi vrhovi na žicama za mućenje. Dodajemo 2 kašičice kukuruznog skroba i 2 kašičice soka od svežeg limuna. Mešamo još 1-2 minute.
Na smesu ravnomerno sipamo istopljenu čokoladu i posipamo polovinom orašastih plodova.
Na papir za pečenje u tepsiju kašikom stavljamo krem i oblikujemo male tortice, izvlačeći ih ka gore kako bi se dobili vrhići. U sredini pravimo udubljenje, tamo ćemo staviti krem sa maskarpone sirom. Posipamo ostalim orašastim plodovima i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 120°C sat vremena.
Za to vreme pripremamo krem za tortu Pavlova: zagrevamo 200 ml slatke pavlake i njome zalivamo 300 g crne čokolade. Mutimo dok se čokolada u potpunosti ne istopi.
Ostavljamo da se ohladi i stavljamo u frižider da se stegne. Mutimo, dodajemo 250 g maskarpone sira i mutimo dok se ne dobije vazdušast krem.
U ohlađene mini tortice stavljamo krem.
Torte Pavlova dekorišemo različitim čokoladnim poslasticama: bombonama, tompusima, mrvicama, čokoladama i bilo čime drugim što vam se dopada.