Način pripreme
1. Za nadev ove ukusne pite u tiganju iseckajte luk na tanke kolutove, krompir izrendajte na krupno rende, a vrganje očistite i iseckajte na kockice.
2. U zagrejanom ulju propržite dok luk ne omekša, zatim stavite pečurke i nakon 2-3 minute izrendani krompir i izmrvljene grančice majčine dušice bez drški.
Kuvajte dok krompir ne omekša, pri čemu možete da sipate sasvim malo vode da se ne bi lepio i da bi se bolje dinstao.
3. Tečnost i masnoću od nadeva ocedite i kada se ona blago ohladi, pomešajte sa izrendanim kačkavaljem i svežim peršunom.
4. Testo za domaću pitu umesite od nabrojanih proizvoda radeći s njim na nabrašnjenoj radnoj površini dok ne postane glatko, bez hrapavih delova i veoma meko, elastično i prijatno.
Radnu površinu pospite brašnom i razvijte u 4 veoma tanke kore, gotovo providne.
5. Svaku koru premazujte maslacem i raspoređujte nadev u dva sloja, a odozgo pokrijte četvrtom korom. Ovde treba da pazite da se ne pokidaju barem donja i gornja kora.
Uvijte unutra krajeve kako nadev ne bi izlazio.
Piticu odozgo premažite maslacem i stavite u tiganj od livenog gvožđa sa nelepljivim premazom i sa prečnikom od otprilike 25-26 cm, obilno podmazan uljem.
6. Pecite na slaboj vatri, na trećem, četvrtom stepenu od devet, a odozgo pokrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom.
Kada pita sa krompirom porumeni sa jedne strane, okrenite i sa druge. Ako testo upije ulje, sipajte još malo.
7. Poslužite ukusnu pitu sa krompirom i vrganjima dok je topla.
Prijatno!