Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita u tiganju»Pita u tiganju sa krompirom i vrganjima

Pita u tiganju sa krompirom i vrganjima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pita u tiganju sa krompirom i vrganjima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Savetujem vam da ovu piticu jedete još toplu - omiljena nam je!"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 125 g (za pitu) + za posipanje radne površine
  • voda - 75 ml
  • ulje - 1 supena kašika + za obilno podmazivanje tiganja
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • Nadev
  • krompir - 2 komada
  • vrganji - 2 velika, pečurke
  • luk - 1/2 srednje glavice
  • so - po ukusu
  • ulje - 1/2 šolje (ostatak se ocedi)
  • majčina dušica - 2 sušene grančice
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • kačkavalj - 80 g
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za nadev ove ukusne pite u tiganju iseckajte luk na tanke kolutove, krompir izrendajte na krupno rende, a vrganje očistite i iseckajte na kockice.

2. U zagrejanom ulju propržite dok luk ne omekša, zatim stavite pečurke i nakon 2-3 minute izrendani krompir i izmrvljene grančice majčine dušice bez drški.

Kuvajte dok krompir ne omekša, pri čemu možete da sipate sasvim malo vode da se ne bi lepio i da bi se bolje dinstao.

3. Tečnost i masnoću od nadeva ocedite i kada se ona blago ohladi, pomešajte sa izrendanim kačkavaljem i svežim peršunom.

4. Testo za domaću pitu umesite od nabrojanih proizvoda radeći s njim na nabrašnjenoj radnoj površini dok ne postane glatko, bez hrapavih delova i veoma meko, elastično i prijatno.

Radnu površinu pospite brašnom i razvijte u 4 veoma tanke kore, gotovo providne.

5. Svaku koru premazujte maslacem i raspoređujte nadev u dva sloja, a odozgo pokrijte četvrtom korom. Ovde treba da pazite da se ne pokidaju barem donja i gornja kora.

Uvijte unutra krajeve kako nadev ne bi izlazio.

Piticu odozgo premažite maslacem i stavite u tiganj od livenog gvožđa sa nelepljivim premazom i sa prečnikom od otprilike 25-26 cm, obilno podmazan uljem.

6. Pecite na slaboj vatri, na trećem, četvrtom stepenu od devet, a odozgo pokrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom.

Kada pita sa krompirom porumeni sa jedne strane, okrenite i sa druge. Ako testo upije ulje, sipajte još malo.

7. Poslužite ukusnu pitu sa krompirom i vrganjima dok je topla.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: