Način pripreme
U maloj posudicinamočimo čija semenke sa malo tople vode i ostavljamo da nabubre dok ne upiju vodu i dok se ne pretvore u žele (otprilike 10-15 minuta).
Posebno u velikoj posudi izmešamo proizvode za smesu za palačinke sledećim redosledom:
Kiselo mleko (izmešano s malo hladne vode tako da se dobije pola šolje mlaćenice/jogurta (šolja za čaj za zapreminom od 250 ml), jaja, soda, himalajska so po ukusu, mleveni crni biber, tipsko brašno za zgušnjavanje i na kraju nabubrele čija semenke i sitno iseckane sveže listiće mladog luka i spanaća.
Dok mešamo homogenu smesu zagrevamo tiganj sa keramičkim nelepećim premazom koji pomoću specijalne silikonske špatule za tiganj - podmazujemo dno ravnomerno s veoma malo šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje).
Zagrabimo smesu malom kutlačom - punom ili pola srednje velike kutlače, sipamo u tiganj s nelepljivim premazom i raspoređujemo dnom kutlače u kružnim pokretima - okrugla mala slana palačinka u centru tiganja - veličine otprilike 10-15 cm. Raspoređujemo je relativno tanku, s obzirom na to da posle blago naraste. Ostavljamo na 1-2 minutice i čim postane tamno zlatasta sa donje strane, okrećemo je špatulom i sasvim lagano pritišćemo u tiganj kako bi se ravnomerno ispekla i da ne bude sirova iznutra.
Čim i druga strana dobije zlatastu boju, palačinku prebacujemo u duboku posudu sa poklopcem. Isto ponavljamo i sa ostalom smesom i svaku novu gotovu toplu palačinku stavljamo ispod gomilice gotovih kako bi omeknula, i ponovo ih poklapamo poklopcem da se ne bi hladile.
Za pripremanje palačinki sa jajima koristimo minimalno masnoće (u ovom slučaju šarlana), tako što podmazujemo tiganj samo nekoliko puta za vreme procesa kako bi bilo zdravije.
I jednostavne slane palačinke su gotove! Dobija se otprilike 8 komada.
Slane palačinke sa jajima sa čija semenkama i spanaćem serviramo još tople i aromatične po želji u kombinaciji sa omiljenom svežom salatom (mlečnom ili zelenom), za jedan ukusan ručak za pamćenje!
Neobično ukusno!