Način pripreme
Pomešamo sodu sa kiselim mlekom u velikoj posudi i prosevamo brašno.
U kiselo mleko sa sodom dodajemo šećer, brašno, ulje, kakao i kesicu vanile.
Lepo promešamo dok ne dobijemo homogenu i glatku smesu. Lepo je da ne prospemo svo brašno, nego da dodajemo u delovima da dobijemo željenu konsistencij, kao testo za kolač (kod mene je malo gušće).
Sipamo u namazani pleh i pečemo na 180 stepeni oko 20-ak minuta. Proveravamo čačkalicom za zube. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.
Od sastojaka za čokoladnu glazuru stavljamo šećer i vodu da provre.
Nakon toga dodajemo kakao i mešamo dok ne dobijemo glatku smesu.
Isključimo ringlu i dodajemo maslac.
Mešamo da se rastopi i prelivamo crni kolač.
Po želji posipamo. Ja sam kokosovim brašnom.
Neka vam je slatko sa ovim domaćim crnim kolačem sa kakao glazurom!