Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Domaći crni kolač sa kakao glazurom

Domaći crni kolač sa kakao glazurom

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
18574
Domaći crni kolač sa kakao glazurom
Fotografije: Petya Strahilova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
15
"Teško da će nam nekad dosaditi da pripremamo ovaj domaći crni kolač, a još manje će nam dosaditi da ga jedemo"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 1 kofica 400 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 200 g
  • kakao - 3 supene kašike
  • ulje - 200 ml (1/2 šolje)
  • brašno - 2 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • za glazuru
  • šećer - 5 supenih kašika
  • voda - 6 supenih kašika
  • kakao - 3 supene kašike
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sodu sa kiselim mlekom u velikoj posudi i prosevamo brašno.

U kiselo mleko sa sodom dodajemo šećer, brašno, ulje, kakao i kesicu vanile.

Lepo promešamo dok ne dobijemo homogenu i glatku smesu. Lepo je da ne prospemo svo brašno, nego da dodajemo u delovima da dobijemo željenu konsistencij, kao testo za kolač (kod mene je malo gušće).

Sipamo u namazani pleh i pečemo na 180 stepeni oko 20-ak minuta. Proveravamo čačkalicom za zube. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.

Od sastojaka za čokoladnu glazuru stavljamo šećer i vodu da provre.

Nakon toga dodajemo kakao i mešamo dok ne dobijemo glatku smesu.

Isključimo ringlu i dodajemo maslac.

Mešamo da se rastopi i prelivamo crni kolač.

Po želji posipamo. Ja sam kokosovim brašnom.

Neka vam je slatko sa ovim domaćim crnim kolačem sa kakao glazurom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: