Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Slatke pirinčane pitice sa vanilom

Slatke pirinčane pitice sa vanilom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Slatke pirinčane pitice sa vanilom9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Pirinčane pitice sa aromom vanile koje će se pretvoriti u omiljeni doručak cele porodice"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 6 komada, fine
  • pirinač - 1 šolja, prethodno skuvan
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • jaja - 1 komad, celo
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • kiselo mleko - 1/2 kantice (od 2%)
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice, ravna
  • vanila - 2 kesice (u prahu)
  • šarlan - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Količinu sastojaka u receptu merimo šoljom za čaj sa zapreminom od 250 ml. Sastojci su za 6 slatkih pitica.

U dubokoj posudi izmešamo sastojke za nadev tako što metalnom poslastičarskom žicom za mućenje prvo izmešamo 1 jaje, a zatim u njega dodajemo kiselo mleko, sodu, vanilu u prahu i smeđi kristal šećer.

Ravnomerno izmešamo zajedno sa pirinčem, prethodno skuvanim u aparatu za kuvanje pirinča.

Rasprostiremo fine kore za pitu i uzimamo prvu. Premazujemo je pomoću silikonske četkice s malo šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje). Savijamo na tri tako da se dobije kratka i široka traka.

Po celoj traci, osim po krajevima, raspoređujemo otprilike 3 supene kašike mlečno-pirinčanog nadeva i kao što je pokazano na fotografijama savijamo piticu u trouglasti oblik tako što počinjemo iz donjeg levog ugla kojeg podižemo i prilepljujemo za gornji kraj trake.

Nakon toga uvijamo dobijeni trougao na desno i tako nekoliko puta dok ne dođe red na krajić trake koji savijamo ka unutra i on ostaje sa donje strane pitice.

Isto ponavljamo i sa drugim korama i nadevom i ređamo kompaktno trouglove pitica na blagom rastojanju u veliku pljosnatu pravougaonu tepsiju sa papirom za pečenje.

Silikonskom četkicom ih premazujemo umućenim žumancem i pečemo na 200 stepeni otprilike 15 minuta. Na otprilike desetoj minuti od pečenja možemo da uključimo rernu samo na donji grejač.

Poslužujemo po želji još tople slatke pirinčane pitice sa vanilom za jedan nezaboravan i zasitan doručak, svima omiljen!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: