Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Sarajlije sa orasima i ratlukom

Sarajlije sa orasima i ratlukom

Sarajlije sa orasima i ratlukom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Svaki praznik zaslužuje da bude proslavljen baš uz ovakvu slatku pitu sa ratlukom"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 8 komada
  • ratluk - 4 komada
  • ulje - za pospanje kora
  • orasi - 1 šolja (od 200 g, mleveni)
  • sirup
  • voda - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • sok od limuna - 1 kašika
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte sirup 5 minuta u posudi sa vodom i šećerom.

Sklonite sa rinlge i dodajte sok od limuna i vanilu. Ostavite da se ohladi.

Ratluk isecite na tri ili četiri parčeta.

U secku sameljite orahe na krupnije, da se osećaju parčići.

Uzima se jedna kora, pospite polovinu od gore na dole uljem i presavijte koru na dve polovine.

U donji deo stavite na krupno samlevene orahe u parčiće ratluka.

Stavite jedan drven ražnjić na 1-2 cm od kraja kore i uvjte u rolat.

Skupite dva kraja ka sredini i izvicite gotovu sarajliju.

Poređajte ih u namazanu posudu za pečenje, namažite odozgo uljem.

Pecite ukusnu slatku pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postane zlatasta.

Izvadite, isecite po sredini na pola i prelijte hladnim sirupom pitu sa ratlukom.

Đakonija, sjajna sarajlija sa orasima i ratlukom za svaku priliku!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: