Način pripreme
Prvo skuvajte sirup, u šerpu dodajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuvajte 15 minuta nakon ključanja, skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Pripremite smesu za premazivanje kora, u posudu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer, mutite mikserom dok se ne dobije vazdušast krem. Dodajte ulje i kiselo mleko, ponovo mešajte i dodajte prosejano brašno, pomešano sa praškom za pecivo, mešajte dok se ne dobije homogena glatka smesa.
Svaki komadić ratluka naseckajte na 4 komada po dužini.
Uzmite jednu koru i namažite pomoću poslastičarske četke sa 2-3 supene kašike smese. Stavite drugu koru odozgo, namažite i nju sa 2-3 supene kašike smese.
Po drugom kraju kora po dužini rasporedite 2 supene kašike mlevenih oraha, a po njima poređajte komadiće ratluka jedan do drugog. Kore uvijte u rolat i stavite u prethodno nauljenu pravougaonu tepsiju.
Nastavite tako da radite dok ne potrošite sve satojke za slatku pitu. Ostalom smesom namažite rolate odozgo.
Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 25-30 minuta. Pitu naseckajte na male komade i ostavite da se ohladi, zalijte ohlađenim sirupom.
Zalivenu slatku pitu ostavite na barem 4-5 sati na hladnom da upije sirup, servirajte!
Ova pita je od onih od kojih uvek ima mesta za još jedno parše, ali da vam ne bi dosadilo, obavezno probajte i naše recepte za slatku pitu sa bundevom i slatku pitu sa jabukama.