Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Slatka pita sa ratlukom i orasima

Slatka pita sa ratlukom i orasima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
10003154k360
Slatka pita sa ratlukom i orasima
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
21/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
36
"Zalivenu slatku pitu ostavite na barem 4-5 sati na hladnom mestu da upije sirup - ali mi nismo izdržali drugi sat"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, fine
  • ratluk - 300 g, roze
  • orasi - 150 g, mleveni
  • za premazivanje kora
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • vanilin šećer - 1 komad
  • ulje - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • sirup za zalivanje
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 4 šolje
  • limun - 0, 5 komada, samo sok
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo skuvajte sirup, u šerpu dodajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuvajte 15 minuta nakon ključanja, skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Pripremite smesu za premazivanje kora, u posudu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer, mutite mikserom dok se ne dobije vazdušast krem. Dodajte ulje i kiselo mleko, ponovo mešajte i dodajte prosejano brašno, pomešano sa praškom za pecivo, mešajte dok se ne dobije homogena glatka smesa.

Svaki komadić ratluka naseckajte na 4 komada po dužini.

Uzmite jednu koru i namažite pomoću poslastičarske četke sa 2-3 supene kašike smese. Stavite drugu koru odozgo, namažite i nju sa 2-3 supene kašike smese.

Po drugom kraju kora po dužini rasporedite 2 supene kašike mlevenih oraha, a po njima poređajte komadiće ratluka jedan do drugog. Kore uvijte u rolat i stavite u prethodno nauljenu pravougaonu tepsiju.

Nastavite tako da radite dok ne potrošite sve satojke za slatku pitu. Ostalom smesom namažite rolate odozgo.

Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 25-30 minuta. Pitu naseckajte na male komade i ostavite da se ohladi, zalijte ohlađenim sirupom.

Zalivenu slatku pitu ostavite na barem 4-5 sati na hladnom da upije sirup, servirajte!

Ova pita je od onih od kojih uvek ima mesta za još jedno parše, ali da vam ne bi dosadilo, obavezno probajte i naše recepte za slatku pitu sa bundevom i slatku pitu sa jabukama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: