Način pripreme
U 300 ml toplog svežeg mleka rastvaramo jednu kesicu suvog kvasac (7 g).
U veliku posudu stavljamo 600 g prosejanog brašna, 60 g šećera, kašičicu soli, 2 jaja i 60 g istopljenog maslaca. Dodajemo mleko sa kvascem i zamesimo meko testo.
Testo delimo na dva jednaka dela, pri čemu u jedan dodajemo 40 g kakaa. Dobro zamesimo dok se kakao ne usvoji.
Stavljamo testo u dve odvojene posude, pokrivamo i ostavljamo da naraste. Ako želite da napravite pečurkice, odvojte malo testa.
Podelimo svako testo na četiri jednaka dela. Pravimo lopte. Dobijamo 4 bele i 4 braon. Razvijamo tanko prvo braon (obli oblik).
Stavljamo na papir za pečenje i mažemo dobro mekim maslacem. Sledeći sloj je beo. Opet maslac i tako do kraja.
Nožem rasečemo samo srednji deo na 8 trouglova. Svaki vrh, jedan po jedan, okrećemo ka krajevima. Jedan preko drugog ali blago sa strane.
Budući da je sa papirom, stavljamo već oblikovanu domaću pitu u okruglu posudu za pečenje. Po sredinei sam stavila dve uvijene u aluminijumsku foliju.
Pokrivamo krpom i ostavljamo da naraste. Posipamo pistaćima i pečemo slatku pitu na 170 stepeni 30-35 minuta.
Pitu sladak put serviramo sa tečnom čokoladom.