Pita sladak put

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638812k160
Pita sladak put
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 5
13/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Idemo slatkim putem života još od prvog zalogaja pite sa čokoladom - hoćete li nas pratiti"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml, toplo
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • brašno - 600 g, prosejano
  • šećer - 60 g
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 60 g, istopljen
  • kakao - 40 g
  • pistaći - za posipanje
  • tečna čokolada - za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

U 300 ml toplog svežeg mleka rastvaramo jednu kesicu suvog kvasac (7 g).

U veliku posudu stavljamo 600 g prosejanog brašna, 60 g šećera, kašičicu soli, 2 jaja i 60 g istopljenog maslaca. Dodajemo mleko sa kvascem i zamesimo meko testo.

Testo delimo na dva jednaka dela, pri čemu u jedan dodajemo 40 g kakaa. Dobro zamesimo dok se kakao ne usvoji.

Stavljamo testo u dve odvojene posude, pokrivamo i ostavljamo da naraste. Ako želite da napravite pečurkice, odvojte malo testa.

Podelimo svako testo na četiri jednaka dela. Pravimo lopte. Dobijamo 4 bele i 4 braon. Razvijamo tanko prvo braon (obli oblik).

Stavljamo na papir za pečenje i mažemo dobro mekim maslacem. Sledeći sloj je beo. Opet maslac i tako do kraja.

Nožem rasečemo samo srednji deo na 8 trouglova. Svaki vrh, jedan po jedan, okrećemo ka krajevima. Jedan preko drugog ali blago sa strane.

Budući da je sa papirom, stavljamo već oblikovanu domaću pitu u okruglu posudu za pečenje. Po sredinei sam stavila dve uvijene u aluminijumsku foliju.

Pokrivamo krpom i ostavljamo da naraste. Posipamo pistaćima i pečemo slatku pitu na 170 stepeni 30-35 minuta.

Pitu sladak put serviramo sa tečnom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: