Način pripreme
Kuli je prirodni voćni sos koji se koristi za prelivanje različitih dezerta, kremova, sladoleda i kolača.
Posebno kod njega je da se nakon mlevenja procedi, odakle dolazi i samo njegovo ime (od francuskog couler, što znači proceđeno).
U svojim varijantama kuli može da bude spremljen sirov ili da prođe kratku termičku obradi, da bude od jedne vrste voća ili miks nekoliko.
Nekome može da bude interesantno da zna da osim voćnog postoji i kuli od povrća.
Ovde ću vam predstaviti bazičan recept sa trešnjama.
Evo kako da ga jednostavno spremite:
Sipajte šećer u trešnje koje su očišćene od koštica i dobro su uzrele i ostavite da puste sok i da se šećer istopi.
Sameljite u blenderu, dodajte sok od limuna i zagrejte pet minuta na slaboj/umerenoj vatri (90 stepeni).
Da biste završili voćni soso, procedite ga kroz finu cediljku i korisitite prema potrebi.
Jedna jednostavna ideja je da servirate u staklenim čašama sa gustim domaćim kiselim mlekom, prelivajući ga ovim voćnim sosom.
Ako želite da dodate kuli od trešanja uz recept za torte, čizkejk preliv, možete da ga stegnete želatinom ili da dodate malo skroba uz kratko kuvanje.
Nek vam je slatko uz ovaj kuli od trešanja.