Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Male ćuftice sa zelenim sosom

Male ćuftice sa zelenim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Male ćuftice sa zelenim sosom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Da možemo svaki dan da jedemo ove ukusne ćuftice, sigurno bismo to radili"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • hleb - 120 g
  • jaje - 1 komad
  • mleveno meso - 250 g, mešano, teleće i svinjsko
  • šargarepa - 1 00 g
  • luk - 60 g
  • pečurke - 40 g
  • sveže mleko - za natapanje hleba
  • ulje - za prženke
  • brašno - za valjanje
  • prezle - 2 kašike, izvršite
  • kumin - 2 prstohvata
  • peršun - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • so - 2 prstohvata
  • Za sos
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaje - 1 komad
  • kopriva - 200 g, poparena
  • brašno - 2 kašike
  • maslac - 4 kašike, meki
  • ulje - 4 kašike
  • beli luk - 2 čena
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • voda - 200 ml
  • oraščić - 2 prstohvata
  • beli biber - 2 prstohvata
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte hleb oceđen od svežeg mleka, pečurke, šargarepe, prethodno samleven luk, mleveno meso, jaje i začine.

Zamesite mleveno meso i dodajte u njega malo prezli da se zgusne.

Oformite blago nakvašenim dlanovima male ćuftice, uvaljajte ih u brašno i stavite ih da se prže dok ne postanu zlataste u vreloj masnoći.

Izvadite ih na kuhinjsi ubrus, da upije višak masnoće.

Za spremanje sosa iseckajte beli luk na sitno i stavite ga u zagrejan duboki tiganj sa malo masnoće.

Dodajte malo nakon toga na sitno isečenu koprivu i sipajte brašno uz neprestano mešanje.

Sipajte toplo sveže mleko u porcijama i kuvajte sos oko deset minuta - ne prestajte da mešate!

Ako želite malo da ga razredite dolijte vodu.

Zainite ukusan sos biberom, solju i oraščićem i sklonite ga sa ringle.

Čim temperatura stigne do 90 stepeni, sipajte u njega umućene jaja, kiselo mleko i so.

Vratite na ringlu na nekoliko minuta, dodajte ćufitce i ubrzo sklonite.

Male ćuftice sa zelenim sosom su mnogo ukusne.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: