Način pripreme
Pomešajte hleb oceđen od svežeg mleka, pečurke, šargarepe, prethodno samleven luk, mleveno meso, jaje i začine.
Zamesite mleveno meso i dodajte u njega malo prezli da se zgusne.
Oformite blago nakvašenim dlanovima male ćuftice, uvaljajte ih u brašno i stavite ih da se prže dok ne postanu zlataste u vreloj masnoći.
Izvadite ih na kuhinjsi ubrus, da upije višak masnoće.
Za spremanje sosa iseckajte beli luk na sitno i stavite ga u zagrejan duboki tiganj sa malo masnoće.
Dodajte malo nakon toga na sitno isečenu koprivu i sipajte brašno uz neprestano mešanje.
Sipajte toplo sveže mleko u porcijama i kuvajte sos oko deset minuta - ne prestajte da mešate!
Ako želite malo da ga razredite dolijte vodu.
Zainite ukusan sos biberom, solju i oraščićem i sklonite ga sa ringle.
Čim temperatura stigne do 90 stepeni, sipajte u njega umućene jaja, kiselo mleko i so.
Vratite na ringlu na nekoliko minuta, dodajte ćufitce i ubrzo sklonite.
Male ćuftice sa zelenim sosom su mnogo ukusne.
Prijatno!