Način pripreme
Veoma ukusna mekana prolećna pita sa zeljem i kačkavaljem u koju uključujemo zeleniš, kojeg ima u izobilju tokom proleća.
U duboku posudu sipamo i mešamo sastojke za nadev od povrća: opranih i iseckanih 8-10 listova zelja, 1 bogatu šaku listova spanaća, 1 šaku listova lobode, 1 vezicu svežih strukova zvezdica, nekoliko listova zelene salate, 10 pera mladog luka, 1 glavicu starog luka, 1 čen belog luka i 1 šargarepu - izrendanu.
Premazujemo srednje veliku tepsiju (pravougaonu) šarlanom (suncokretovim uljem).
Odokativno raspoređujemo nadev od povrća na 8 delova. Na svaku koru ravnomerno raspoređujemo deo po svakoj kori i savijamo u harmoniku.
Ređamo naborane kore jednu do druge u tepsiju i sa finim mlazom šarlana polivamo površinu pite.
U posebnoj posudi izmešamo sastojke za mlečni preliv: pola kantice kiselog mleka, 1 jaje, 1 kašičicu sode bikarbone, pola supene kašike domaćeg jabukovog sirćeta, 2/3 kašičice himalajske soli, ½ kašičice mlevenog crnog bibera i 1 ravnu kašičicu aleve paprike.
Ravnomerno raspoređujemo preliv po površini pite supenom kašikom.
Pečemo otprilike 20 minuta (prema rerni) na 200 stepeni dok ne postane tamno-zlatkasto.
Poslužujemo mekanu prolećnu pitu sa zeljem i kačkavaljem sa svežim taratorom. Omiljena malima i velikima!
Neobično ukusno!