Način pripreme
Prvo skuvamo crveno sočivo zajedno sa sitno iseckanim starim lukom i 1 kašičicom izrendanog svežeg korena đumbira. Začinjavamo mlevenim crnim biberom i finom himalajskom solju po ukusu. Kuvamo bez poklopca, mešajući dok se sočivo ne skuva i ne upije svu vodu.
Nakon toga ga sipamo u duboku posudu, pogodnu za pasiranje. U nju dodajemo već oceđenu skuvanu leblebiju, šaku peršuna i 1 čen belog luka. Sipamo začine: himalajsku so, kumin, kurkumu, crni biber, madraski kari, alevu papriku i šarlan (suncokretovo ulje).
Meljemo smesu pomoću pasatora - dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.
Mešamo zajedno sa kukuruznim brašnom i sodom bikarbonom.
Oblikujemo rukom 15-18 komada falafel ćuftica i pržimo ih dok ne postanu zlatkaste sa obe strane u dobro zagrejanom keramičkom tiganju sa nelepećim premazom na 2-3 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje).
Iseckamo krompire na duge štapiće kao za prženje, i začinimo ih s malo aleve paprike, crnim biberom, kurkumom, himalajskom solju i šarlanom. Mešamo rukom i ređamo krompir štapiće jedan do drugog na papir za pečenje u veliku kvadratnu tepsiju. Pečemo ih u rerni na 150 stepeni otprilike 20-25 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja i blago hrskava površina.
Za pravljenje tahini sosa sa belim lukom sipamo u bokal pasatora ili visoku staklenu teglu: susamov tahini, 1 čen belog luka, sveže ceđen limunov sok, himalajsku so, po želji 2 prstohvat smeđeg šećera za balansiranje ukusa, crni biber, mleveni kumin, šarlan i vodu. Pasiramo pasatorom sos od belog luka dok se ne dobije nežna glatka konzistencija.
Pljosnate pogače pripremamo tako što prvo umesimo testo od obe vrste brašna, himalajske soli, šarlana i vode. Delimo ga na 6 jednakih lopti, od kojih svaku razvijamo na nabršanjoj površini - okrugle tanke pogače veličine otprilike 20 cm prečnik. Jednu po jednu pečemo u zagrejanom tiganju sa nelepećim premazom, tako što čim se zapeče s jedne strane, okrećemo da se zapeče i sa druge strane. Svaku novu ispečenu stavljamo najniže u gomili sa gotovim pogačama kako bi ostale meke. Mešamo malo šarlana sa alevom paprikom, premazujemo ih pomoću silikonske četkice i ponovo ih stavljamo na kratko u tiganj jednu po jednu kako bismo ih zagrejali pre nego što uvijemo falafel sendviče.
Evo ga i trenutak kada kombinujemo sve komponente. Uzimamo jednu toplo spremljenu pogaču, posipamo iseckanim listovima sveže zelene kovrdžave salate, ređamo 3 falafel ćuftice, dodaje zlatne krompiriće zajedno sa iseckanim trakicama kiselih krastavčića i prelivamo s malo sosa od belog luka. Uvijamo i poslužujemo gotov vedži arapski sendvič! Ponavljamo isto i sa ostalih 5 sendviča!
Neobično ukusan mnogokomponentski recept za domaći vegetarijanski falafel sendvič, omiljen deci i odraslima. Odgovarajuć i za orijentalni veganski meni.
Pravi praznik za čula!