Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za Ribu»Svetli riblji sos

Svetli riblji sos

Potrebitel#246858Potrebitel#246858
Pomoćnik kuvara
1151147
Svetli riblji sos
Fotografije: Potrebitel#246858
1 / 6
30/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
"Da li ste vi već pripremili riblji sos?"

Potrebni sastojci

  • riba - 1 kg (komadi od čišćenja - repovi, glave, peraja)
  • zelen za supu - 1 veza (šargarepa, celer, peršun, praziluk, paškanat)
  • biber - 3 - 4 zrna
  • voda - 1 l
  • so
  • brašno - 50 g (3 kašike)
  • maslac - 25 g (1 kašika)
* merne jedinice

Način pripreme

Sos, koji ovde opisujemo, osnovni je svetli riblji sos.

Kako bi on bio pripremljen, morate da imate bujon od ribe. Zbog toga, prvo počnite pripremu bujona od ribe.

U 1 litar hladne vode ubacite komade ribe, koji su ostali nakon čišćenja (repove, glave, peraja). Sve komade ribe vežite u gazu i tako ih kuvajte, kako bi se oslobodili stresa čišćenja i verovatnoće da će i nakon toga ostati neka sitna koščica u tečnosti.

Ubacite biber u zrnu i malo soli. Ostavite da se kuva na slaboj vatri oko jedan sat. Pažljivo izvadite vrećicu sa delovima ribe i ubacite u tečnost zelen za supu, prethodno oprano i nasečeno i kuvajte bujon još 15 minuta. Korenje za supu možete ubaciti po sopstvenom ukusu. Procedite tečnost i bujon je gotov.

Od ovg litra vode treba da dobijete 1/2 litra - to se naziva proces redukcije. Tečnost isparava, a ostaje redukcija sa koncentrisanim ukusima i mirisima u njoj.

U maloš šerpici istopite maslac i u njemu upržite brašno, dok ne dobije svetlo zlatnu boju. Jačina vatre je minimalna, kako maslac ne bi pregoreo.

Uz neprestano mešanje dodajte polovinu redukcije bujona. Nakon 5 minuta dodajte i drugu polovinu. Ostavite na slaboj vatri oko 20 minuta i nakon toga procedite tečnost, kako bi uklonili eventualne grudvice brašna i da sos dobije svilenkastu strukturu.

Pored ovog osnovnog ribljeg sosa postoje i svetli Američki sos, Matrroški sos, Anšoa, Sos sa pavlakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti