Način pripreme
Sos, koji ovde opisujemo, osnovni je svetli riblji sos.
Kako bi on bio pripremljen, morate da imate bujon od ribe. Zbog toga, prvo počnite pripremu bujona od ribe.
U 1 litar hladne vode ubacite komade ribe, koji su ostali nakon čišćenja (repove, glave, peraja). Sve komade ribe vežite u gazu i tako ih kuvajte, kako bi se oslobodili stresa čišćenja i verovatnoće da će i nakon toga ostati neka sitna koščica u tečnosti.
Ubacite biber u zrnu i malo soli. Ostavite da se kuva na slaboj vatri oko jedan sat. Pažljivo izvadite vrećicu sa delovima ribe i ubacite u tečnost zelen za supu, prethodno oprano i nasečeno i kuvajte bujon još 15 minuta. Korenje za supu možete ubaciti po sopstvenom ukusu. Procedite tečnost i bujon je gotov.
Od ovg litra vode treba da dobijete 1/2 litra - to se naziva proces redukcije. Tečnost isparava, a ostaje redukcija sa koncentrisanim ukusima i mirisima u njoj.
U maloš šerpici istopite maslac i u njemu upržite brašno, dok ne dobije svetlo zlatnu boju. Jačina vatre je minimalna, kako maslac ne bi pregoreo.
Uz neprestano mešanje dodajte polovinu redukcije bujona. Nakon 5 minuta dodajte i drugu polovinu. Ostavite na slaboj vatri oko 20 minuta i nakon toga procedite tečnost, kako bi uklonili eventualne grudvice brašna i da sos dobije svilenkastu strukturu.
Pored ovog osnovnog ribljeg sosa postoje i svetli Američki sos, Matrroški sos, Anšoa, Sos sa pavlakom.