Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Bugaca sa orasima i bademima

Bugaca sa orasima i bademima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Bugaca sa orasima i bademima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Prava slatka magija sa ovom krempitom sa orasima i bademima"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 270 g (12 komada finih kora)
  • maslac - 120 g
  • orasi - 100 g
  • filirani bademi - 3 - 4 supene kašike
  • med - 1 supena kašika
  • šećer - 1 - 2 supene kašike
  • Za krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 2 komada
  • žumance - 1 komad
  • šećer - 125 g
  • skrob - 90 g, kukuruzni, prirodni
  • vanila - 3 komada, kesice (2 g svaka)
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite krem za bugacu tako što zagrejete mleko na umerenoj vatri. Mutite jaja i žumanca sa šećerom, skrobom i vanilom. Ukoliko su vaša jaja mala, stavite i još jedno žumance.

Sipajte ovu smesu u tankom mlazu u mleko i mutite metalnom žicom za mućenje otprilike 10 minuta ili dok se krem ne zgusti.

Istopite maslac na slaboj vatri. Njime podmažite tepsiju prečnika 28 cm.

Stavite jednu koru tako da krajevi izlaze izvan tepsije. Obilno premažite maslacem i na nju stavite drugu koru u oblik krsta, koju takođe namažite maslacem. Tako slažite dok ne stignete do preostalih 6 kora.

U dobijenu kadicu sipajte krem i izravnajte. Po njemu na isti način poređajte i drugih 6 kora.

Iseckajte orahe, pomešajte kašikom i polovinu šećera i stavite na poslednju dvanaestu koru u ravnomernom sloju.

Pokrijte krajićima koji izlaze iz tepsije, savijajući ih ka unutra, ka centru.

Vrh takođe namažite maslacem koji vam je preostao.

Pecite bugacu na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 25 minuta ili dok prijatno ne porumeni.

Ostavite slatku krempitu da se ohladi i namažite medom. Odozgo pospite filiranim bademima blago zapečenim na suvom tiganju.

Bugaca sa orasima i bademima je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: