Način pripreme
Unikatan kimbap sa laganom hrskavom teksturom od kinoe i iznenađujućim centrom od rolata sa jajima.
1. U srednje velikoj šerpi prokuvamo 1 i 1/2 šoljicu vode. Začinimo 1/3 kašičice himalajske soli, prstohvatom mlevenog crnog bibera i prstohvatom mlevenog korijandera.
Dodajemo opranu kinou i čestim mešanjem je kuvamo otprilike 15 minuta, bez poklopca dok ne upije vodicu. Nakon toga skidamo šerpicu sa ringle kako bi se varivo ohladilo.
2. U posudu sipamo 1 šolju (zapremine 200 ml) pirinča unapred skuvanog u šepri za kuvanje pirinča, dodajemo kinou (1 šoljica), prstohvat crnog bibera - mleveni, 2-3 supene kašike soja sosa i polovinu ravne kašičice pivskog kvasca u ljuspama (dodatak ishrani).
Lepo izmešamo tako da se pirinač ravnomerno oboji i začini.
3. U posebnu posudicu razbijemo 1 jaje, u njega dodajemo veoma sitno iseckan mladi luk (nekoliko perca) i pola male glavice crvenog luka, 3 prstohvata himalajske soli, 1 prstohvat mlevenog crnog bibera, 1 prstohvat smeđeg kristal šećera i 1-2 prstohvata kurkume.
Mešamo viljuškom sastojke i sipamo malo šarlana (suncokretovo ulje) da se zagreva u keramičkom tiganju sa nelepećim premazom.
Sipamo smesu od jaja kao palačinke, i nakon 2-3 minuta, blago da se ispržilo odozdo, sa jednog kraja počinjemo da uvijamo stegnuti okrugli rolat pomoću lopatice ili specijalne silikonske mutilice. Pržimo ga sa svih strana dok ne postane zlatkast.
4. Stavljamo 1 list Kora Nori - alge na posebnu prostirku od bambusa za pripremanje sušija i kimbapa, pri čemu je važno da obratimo pažnju - da bude sa glatkom stranom okrenuta na dole, a hrapavom - na gore.
Raspoređujemo naš svetlobraon pirinač sa kinoom i soja sosom, pažljivo i ravnomerno - da bude ujednačen sa svih strana. Važno je da ostavimo 2 trakice bez pirinča - gore i dole kako bismo mogli da zatvorimo rolat. Po sredini stavljamo rolat od jaja za nadev.
5. Počinjemo da uvijamo kimbap rolat pomoću prostirke, pritiskajući kako bi bilo dovoljno stegnuto.
6. Sečemo rolat namočenim oštrim nožem kojeg nakon svakog isečenog kružića peremo, sušimo i ponovo blago namočimo.
Po želji možemo sasvim blago da namažemo susamovim uljem površinu po dužini rolata, tamo gde počinjemo da sečemo kako bi proces bio još više olakšan. Dobija se 9-10 kružića korejskog kimbapa / vegetarijanskog sušija.
Recept za neobični kimbap sa kinoom, soja sosom i rolatom od jaja, odgovarajuć čak i kao garnirung uz poseban ručak porodičnog piknika.
Neobično Ukusno!