Način pripreme
Za ovaj voćni tart u dubokoj posudi se pomešaju sitno iseckane kockice hladnog maslaca i šećer.
Umese se pomoću ruku, dodaje se jaje, zatim brašno i so.
Mesi se tvrdo testo za tart, oblikuje se u loptu, uvija se u svežu foliju i stavlja se u frižider na otprilike pola sata.
Za to vreme se pripremaju šljive. One se operu, osuše, dele se na dva dela, a njihove koštice se uklanjaju.
Za nadev prvo se umute jaja sa šećerom dok ne pobele.
Dodaje se sitni sir i smesa od kisele pavlake.
Nakon mućenja dodaje se skrob i ponovo se smesa meša dok se ne dobije glatka homogena konzistencija.
Testo se razvija i oblikuje se u pravougaonu ili okruglu koru. Prebacuje se u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i izbocka se viljuškom na nekim mestima.
Odozgo se ravnomerno raspoređuje nadev sa sitnim sitom, a po njemu se ređaju plave šljive sa mesastim delom na gore. Na kraju kolač sa plavim šljivama se posipa smeđim šećerom.
Tart sa plavim šljivama i sitnim sirom se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C otprilike 45 minuta.