Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa šljivama i sitnim sirom

Tart sa šljivama i sitnim sirom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Tart sa šljivama i sitnim sirom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Jednostavan tart sa šljivama i sitnim sirom u koji ćete se zaljubiti već nakon prvog zalogaja"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • šećer - 100 g
  • maslac - 175 g
  • jaje - 1 komad
  • brašno - 300 g
  • so - 1 prstohvat
  • Za nadev
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • sitni sir - 200 g, neslani, fini
  • kisela pavlaka - 50 g
  • skrob - 1 supena kašika
  • šljive - 400 g
  • smeđi šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj voćni tart u dubokoj posudi se pomešaju sitno iseckane kockice hladnog maslaca i šećer.

Umese se pomoću ruku, dodaje se jaje, zatim brašno i so.

Mesi se tvrdo testo za tart, oblikuje se u loptu, uvija se u svežu foliju i stavlja se u frižider na otprilike pola sata.

Za to vreme se pripremaju šljive. One se operu, osuše, dele se na dva dela, a njihove koštice se uklanjaju.

Za nadev prvo se umute jaja sa šećerom dok ne pobele.

Dodaje se sitni sir i smesa od kisele pavlake.

Nakon mućenja dodaje se skrob i ponovo se smesa meša dok se ne dobije glatka homogena konzistencija.

Testo se razvija i oblikuje se u pravougaonu ili okruglu koru. Prebacuje se u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i izbocka se viljuškom na nekim mestima.

Odozgo se ravnomerno raspoređuje nadev sa sitnim sitom, a po njemu se ređaju plave šljive sa mesastim delom na gore. Na kraju kolač sa plavim šljivama se posipa smeđim šećerom.

Tart sa plavim šljivama i sitnim sirom se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C otprilike 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: