Način pripreme
U posudu prosejemo 350 g brašna. Dodajemo prstohvat soli i 150 g kravljeg maslaca na sobnoj temperaturi. Lepo mešamo, mrvimo rukama dok se ne pretvori u mrve.
Dodajemo 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 supenu kašiku svežeg mleka, 1 žumance i 100 g kisele pavlake.
Mesimo testo. Pravimo loptu, uvijamo streč folijom i ostavljamo u frižider na 20 minuta.
Za to vreme pripremamo nadev za ukusne keksiće.
U blenderu sameljemo 150 g badema. Sipamo ih u posudu, dodajemo 3 supene kašike šećera, 20 g mekog maslaca i 2 supeen kašike slatka od smokava.
Lepo izmešamo i vraćamo nazad u blender. Meljemo. Dobijamo homogenu smesu od koje pravimo 13 loptica. Ređamo ih na tanjir.
Testo delimo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvijamo i prstenom sečemo krugove. Za svaki cvet potrebna su nam po dva kruga.
Uzimamo jednu loptu (od smese), pritiskamo dlanovima kako bi postale okrugla i stavljamo na jedan krug od testa. Uzimamo drugu i stavljamo je odozgo.
Pincetom pričvrstimo tako da se formira obris cveta. Donji kraj sakupljamo i stavljamo po jedan badem. Naizmenično slažemo u tepsiju sa papirom za pečenje i pečemo na 180 stepeni 25 minuta.
Dok su topli, keksiće Kalije sa bademima i slatkom od smokava zalivamo sirupom napravljenim od sastojaka nepohodnih za njega.