Način pripreme
U staklenu posudu isecite suvo voće - zelene smokve, kajsije, urme, i ušećerene kore. U njih dodajte brusnice i suvo grožđe. Prelijte rumom i ostavite na 30 minuta da upiju tečnost i nabubre.
Nakon toga stavite da vru 2-3 minuta i ostavite da se ohlade, pomešajte ih sa esencijom badema. Stavite ih u frižider na 12 sati da upiju mirise.
U odgovarajućoj posudi prosejte brašno, u njega dodajte suve sastojke - so, kardamon, karanfilić i muskantni oraščić. Dobro ih promešajte i oblikujte udubljenje.
U posudi sa mlakim svežim mlekom pomešajte kvasac sa kašikom šećera i ostavite na toplom da se aktivira.
Ugrejte na kratko maslac i kad se ohladi dodajte u redom umućen šećer, vanilu i jaja, dok ne dobijete homogenu smesu.
U udubljenje sipajte kvasac i smesu od jaja i maslaca. Zamesite meko i elastično testo, pokrijte ga folijom. Ostavite ga na 30 minuta da odstoji na toplom. Razvucite na pravougaonik i preko sipajte natopljeno voće (treba da bude na sobnoj temperaturi).
Uvijte nadev krajevima testa i premesite još jednom da ravnomerno rasporedite nadev. Podelite ga na dva dela, ponovo razvucite na pravougaonik. Presavijte na tri dela kao koverat. Stavite dva rolata u male kalupe za hleb, oboženi papirom za pečenje i namatani mašći. Ostavite ih još jednom da nadođu.
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Štolen pecite oko 50-55 minuta na 180-160 stepeni (kod rerne sa ventilatorom).
Kad dobije zlatnu-hrskavu koricu prelijte topao voćni hleb rastopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu, sa miriom vanilom.
Kad se potpuno ohladi uvijte u foliju i čuvajte na hladnom mestu. Prilikom serviranja ponovo pospite šećerom u prahu.
Savet: Ušećerne štapiće citrusa možete pripremiti sami i da ih imate pri ruci za svaki slatkiš. A i miris im je zasićeniji. Letos sam nabrala sveže limunove, pažljivo sam oljuštila koru i isekla je na trakice. Pripremila sa šećerni preliv i u njemu sam ih blanširala 3-4 minuta. Oni promene boju i postanu providni.
Ostavljam ih da se ocede i osuše, ali kratko. Čuvaju se u staklenim teglama sa poklopcem. Na isti način sam pripremila i pomorandže, ali sam njih iseckla na deblje ivice. Kad pripremam mafine ili kolače ih potapam u rastopljenu čokoladu i kad se ohlade ih dodajem u testo. Teško je, ali vredi.
Komentari