Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Keksići Kalija sa bademima i slatkom od smokava

Keksići Kalija sa bademima i slatkom od smokava

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638792k159
Keksići Kalija sa bademima i slatkom od smokava2 / 2
20/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Hrskavi keksić, bademi i slatko od smokava - tekstura koja se prosto topi u vašim ustima, podelite i sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • so - prstohvat
  • kravlji maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičice
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad
  • kisela pavlaka - 100 g
  • za nadev
  • bademi - 150 g
  • šećer - 3 supene kašike
  • kravlji maslac - 20 g
  • slatko od smokava - 2 supene kašike
  • za sirup
  • voda - 200 ml
  • šećer - 250 g
  • med - 2 supene kašike
  • limunov sok - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejemo 350 g brašna. Dodajemo prstohvat soli i 150 g kravljeg maslaca na sobnoj temperaturi. Lepo mešamo, mrvimo rukama dok se ne pretvori u mrve.

Dodajemo 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 supenu kašiku svežeg mleka, 1 žumance i 100 g kisele pavlake.

Mesimo testo. Pravimo loptu, uvijamo streč folijom i ostavljamo u frižider na 20 minuta.

Za to vreme pripremamo nadev za ukusne keksiće.

U blenderu sameljemo 150 g badema. Sipamo ih u posudu, dodajemo 3 supene kašike šećera, 20 g mekog maslaca i 2 supeen kašike slatka od smokava.

Lepo izmešamo i vraćamo nazad u blender. Meljemo. Dobijamo homogenu smesu od koje pravimo 13 loptica. Ređamo ih na tanjir.

Testo delimo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvijamo i prstenom sečemo krugove. Za svaki cvet potrebna su nam po dva kruga.

Uzimamo jednu loptu (od smese), pritiskamo dlanovima kako bi postale okrugla i stavljamo na jedan krug od testa. Uzimamo drugu i stavljamo je odozgo.

Pincetom pričvrstimo tako da se formira obris cveta. Donji kraj sakupljamo i stavljamo po jedan badem. Naizmenično slažemo u tepsiju sa papirom za pečenje i pečemo na 180 stepeni 25 minuta.

Dok su topli, keksiće Kalije sa bademima i slatkom od smokava zalivamo sirupom napravljenim od sastojaka nepohodnih za njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: