Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Marinirana riba»Rolnice od domaćeg mariniranog lososa

Rolnice od domaćeg mariniranog lososa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Rolnice od domaćeg mariniranog lososa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Za specijalnu porodičnu večeru potreban je i poseban meni - ovde ćemo vam odmah priteći u pomoć sa jednom idejom za predjelo sa domaćim mariniranim lososom"

Potrebni sastojci

  • losos - 1 kg, 2 komada po 500 g
  • mirođija - 5 grančica
  • šareni biber - 2 supene kašike
  • morska so - 150 g, krupna
  • so - 50 g, dimljena, u ljuspama
  • šećer - 150 g, kristal
  • votka - 30 g
  • maslinovo ulje - za premazivanje ili konzerviranje
  • paradajz - 5 komada, za kanape ili posluživanje
  • nadev
  • krem sir - 400 g
  • mirođija - 2 supene kašike, sušena
  • peršun - 2 supene kašike, sušeni ili svež
  • biber - po ukusu
  • sok od limuna - 3 supene kašike ili po ukusu
  • kora od limuna - 2 supene kašike, samo žuti deo
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zamrznite lososa na 24 sata i nakon toga ga odmrznite. Ovo je pravilo za slučajeve kada želimo da konzumiramo ribu koja neće proći termičku obradu. Važno je da se ispuni, s obzirom na to da sirova riba ponekad ima parazite koji uzrokuju gastrointestinalne poremećaje, a jedino se zamrzavanjem oni uništavaju.

2. Očistite ribu od unutrašnjih sakrivenih koštica, ako ima kože, ostavite je. Operite i dobro osušite.

3. Istucajte u avanu biber i istno iseckajte mirođiju. Lepo ih pomešajte kako bi pustili svoje arome.

Sipajte votku, sipajte dve vrste soli i šećer i izmešajte.

4. Rasporedite po ravnoj površini veliki sloj providne kuhinjske folije. Po njoj rasprostrite u tankom, ali gustom sloju pripremljenu smesu tako što je veličina sloja ista kao i veličina komada ribe.

5. Stavite jedan filet lososa, pokrijte marinadom i stavite drugi po kojem rasporedite poslednji pokriveni sloj smese. Sa strane takođe lepo pokrijte i čvrsto uvijte folijom.

6. Stavite u tepsiju i odozgo stavite nešto teško koje će pritiskati ribu. Stavite u frižider na 24 sata.

Okrenite pakovanje sa ribom iz pravca drugog komada i ponovo pritisnite i stavite na hladno na još 24 sata.

7. Izvadite filete lososa, lepo ih operite hladnom vodom i osušite.

Tako možete da čuvate u maslinovom ulju i da sečete mariniranu ribu kao raskošno meze.

U ovom slučaju vam predlažem da isečete filete na tanke komade koristeći veoma oštar i tanak nož.

Nauljite svaki posebni slaj maslinovim uljem.

8. Pripremite smesu za nadev rolnica tako što izmešate krem sir sa mirođijom, peršunom, biberom i limunovom sokom i korom - veoma fino izrendanom. Po želji dodatno začinite nadev s još začina ili kisele notice limuna.

9. Stavljajte krem sir u jednu polovinu tanko iseckanog mariniranog lososa i čvrsto uvijte u rolnicu. Svaku od gotovih ribljih rolnica rasporedite na krug paradajza.

Poslužite predjelo rolnice od domaće mariniranog lososa uz flašu ohlađenog belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: