Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Pestil od šljiva

Pestil od šljiva

Potrebitel#241258Potrebitel#241258
Početnik
81341
Pestil od šljiva
Fotografije: Potrebitel#241258
1 / 8
05/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
420 min.
Ukupno
480 min.
Porcije
1
"Vratite se u detinjstvo uz tradicionalni desert sa blago kiselkastim ukusom - pestil od šljiva"

Potrebni sastojci

  • šljive - 2 kg, džanarika
  • rozetla - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicionalna zdrava poslastica koju su pravile naše bake i koju smo posle toliko godina napravili u urbanim uslovima.

Naravno, ništa se ne može upoređivati sa pestilom osušenim na suncu, ali rerna sa ventilatorom je rešenje u ovom slučaju.

Za ovaj voćni desert potrebne su nam samo dobro sazrele šljive (džanarike) i strpljenje. Mera je oko dva kilograma.

Šljive mogu biti žute ili crvene, svejedno. Važno je da su dobro sazrele i slatke, kako ne biste dodavali šećer.

Šljive, dobro oprane i oceđene od vode, stavite u duboku šerpu i kuvajte BEZ vode na laganoj vatri. Ako su šljive velike možete ih očistiti od koštica, ali ovaj deo možete izostaviti i pripremati bestilj i sa košticama.

Tokom kuvanja šljive oslobađaju dovoljno tečnosti, samo na početku treba mešati da ne zagore. Sada je vreme da dodate nekoliko listova rozetle ako vam se sviđa njen ukus i ako ih imate, ali konačni proizvod ništa ne gubi ako propustite dodavanje mirisne biljke.

Kad se potpuno skuvaju, šljive protrljajte kroz sito ili cediljku. Iz iskustva znamo da je to najlakše sa obrnutim /zaobljenim/ delom velike kutlače. Pošto su naše šljive bile bez koštica i sa vrlo tankom kožom, nismo ih ni morali mnogo trljati, samo smo ih zgnječili dok nismo dobili strukturu nalik pireu.

Vratite pire od šljiva u lonac i kuvajte deset minuta na laganoj vatri dok preostala tečnost ne ispari, pazeći da ne zagori.

Pokrijte 2 velika pleha papirom za pečenje i pažljivo rasporedite smesu u ravnomernom sloju. Što je sloj deblji, to će više vremena trebati da se osuši. U našem slučaju je debljina bila manja od centimetra.

Sušite u rerni sa ventilatorom na oko 60-70 stepeni sa malo otvorenim vratima. Shvatićete da je pestil spreman kada se počne lako odlepljivati od papira, a gornji sloj se skoro ne lepi. Trebalo je više od 6 sati sušenja, ali svaka rerna je drugačija.

Isecite na trake ili urolajte i čuvajte u tegli ili kutiji na hladnom mestu.

Ovaj pestil od šljiva je blago kiselkast i vraća u detinjstvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: