Način pripreme
Patlidžane operite, isecite na kriške, pospite solju i ostavite oko 30 minuta da se ocede od gorčine.
U međuvremenu pripremite sos. Operite i oljuštite paradajz. Paprike i ljute paprike operite i očistite od peteljki i semenki. Oljuštite beli luk i operite čenove.
Oljušteno povrće sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa. Dodajte ulje, sirće, šećer i so i promešajte.
Patlidžan operite i stavite u veliku šerpu. Prelijte ga pripremljenom marinadom i stavite na umerenu vatru. Nakon što smesa proključa, smanjite vatru i dinstajte oko 20 minuta.
Gotovu salata za zimu, stavite u suve, prethodno oprane tegle, zatvorite ih poklopcima i kuvajte 15-20 minuta nakon što voda proključa. Uklonite vrele tegle i okrenite ih poklopcem na dole i ostavite ih dok se ne ohlade.
Mirisno predjelo koje će učiniti raznovrsnim svečane i svakodnevne obroke!
Salata od mariniranih patlidžana za zimu je spremna.