Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hleb Kampesina

Hleb Kampesina

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Hleb Kampesina
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
24/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
57 min.
Porcije
12
"Probajte ukus pravog domaćeg hleba - sprema se po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g + za mešenje
  • jaje - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • so - 2 kašičice, ravne
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 25 g
  • maslac - 12 g
  • kvasac - 20 g, živi
* merne jedinice

Način pripreme

Recept se sprema sa domaćim mlekom, jajima i maslacem.

Kvasac se namrvi u sveže mleko i meša se zajedno sa šećerom, dok se ne rastvori.

Ostavlja se da naraste 7-8 minuta.

Brašno se proseje u posudu, pomeša se sa solju i u sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa ulje, maslac, narasli kvasac i blago umućeno jaje.

Počinje da se meša u udubljenju, pri čemu se uzima bršno i tako dok se sve ne upije.

Prebacuje se na radnu površinu posutu brašnom i zamesi se glatko, meko i vazdušasto testo. Ako je potrebno dodaje se još brašna, ali se pazi da se ne pretera, da na bi bilo tvrdo testo.

Ostavlja se u veliku posudu, dobro uvijenu folijom i krpom i raste 40 minuta.

Od naraslog testa za hleb se oblikuje duguljast hleb, deblji od bageta i stavlja se u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.

Posipa se brašno i pravi se ne mnogo dubok razrez u sredini po dužini.

Raste još jednom sat vremena u toploj prostoriji.

Seoski hleb Kampesina se peče u rerni zagrejano na 200 stepeni 20 minuta, posle se temperatura smanjuje do 180 stepeni na još 15-20 minuta ili dok hleb ne dobije zlatastu preplanulost i tvrdu koricu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: