Veliki Hleb

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k162
Veliki Hleb
Fotografije: Liudmila
1 / 3
17/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Lično ja sam gotov hleb hladila na rešetci, ali može da se uvije krpom i njegova korica će ponovo biti veoma mekana."

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • kvasac - 21 g, živi
  • topla voda - 300 ml
  • so - 1 supena kašika
  • ulje
  • sirće - po 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu prosejem brašno. Dodajem so i mešam.

U mlakoj vodi razmutim kvasac. Dodajem ga u brašno zajedno sa uljem i sirćetom, poslednji se stavlja za elastičnost testa. Kada se namoči gotov hleb, treba da se vrati u prvobitno stanje. Da ne gubi svoj oblik.

Ja ne stavljam šećer i ne čekam da se kvasac aktivira. Direktno sipam i mešam kašikom.

Meša se dok se ne sakupi testo za hleb u loptu. Pokriva se providnom folijom i ostavlja se da nadođe dok ne udvostruči svoj obim.

Nakon toga se blago premesi sa kašičicom brašna, oblikuje se i stavlja se u posudu namazanu uljem i posutu brašnom. Uvija se da nadođe po drugi put. Bude brzo, ne čeka se da udvostruči svoju zapreminu. Nego samo da nadođe.

Sada je momenat da namažemo domaći beli hleb sa malo vode i da ga pospemo sa malkice brašna kako bi se dobio jedan lep hleb.

Pečemo na 200°C prvih par minuta, stavljamo hleb u hladnu rernu. Kada lepo nadođe i odozgo se lagano zapeče, smanjujemo rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Gotov veliki hleb treba da bude lagan i da zvecka prilikom kucanja odozgo.

Preporuke:

Možete da pečete u posudi sa poklopcem tako da se više naduje.

Nakon što ispuni posudu, skida se poklopac.

Ako ne koristite takvu posudu, možete stavite na dno rerne plitku posudu sa vodom. Tako korica neće biti debela.

Lično ja sam gotov hleb hladila na rešetci, ali može da se uvije krpom i njegova korica će ponovo biti veoma mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Izgleda mekano poput oblaka,svaka čast
18.12.2022 15:25