Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Sočni tutmanik sa surutkom

Sočni tutmanik sa surutkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Sočni tutmanik sa surutkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
02/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Samo zamislite kako miriše ovaj tek izvađen iz rerne sočni tutmanik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + za dodatno mešenje
  • ulje - 45 g + 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 6 supene kašike, meki
  • surutka - 320 ml + otprilike 120 ml, za preliv
  • jaja - 1 komad, veliko
  • kvasac - 15 g, živi
  • šećer - 1 supena kašika, s vrha
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • sir - 200 - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za recept za tutmanik koristite surutku od domaćeg ovčijeg mleka koje vam je ostalo od pravljenja sira.

Izmrvite kvasac u 320 ml surutke (na sobnoj temperaturi). Stavite šećer i izmešajte.

Za ovaj recept ne treba da čekamo da se kvasac aktivira, već nastavljamo dalje.

Sipajte u surutku 45 ml ulja i blago umućeno belance jajeta. Žumance odvojte.

Prosejte brašno sa solju u posudu i u sredini napravite udubljenje, u njemu sipajte tečnu smesu.

Uzimajte brašno po zidovima udubljenja i lagano mesite sa tečnošću dok se u potpunosti ne usvoji.

Stavite i meki maslac dok mesite, takođe posipajte i brašno, ukoliko je potrebno da vam se ne bi lepilo na početku. Da bi vam bilo udobnije, prebacite testo za tutmanik na kuhinjsku radnu površinu.

Kada dobijete glatko testo, ostavite ga na 15 minuta da se odmori i ponovo premesite minuticu.

Ponovite ovu proceduru još jednom.

Stavite ponovo u posudu, uvijte providnom kuhinjskom folijom i ostavite da naraste na 40 minuta.

Razdelite naraslo testo na 6 jednakih komada. Svaki od njih razvijte u okruglu ili blago duguljastu koru. Kore namažite maslacem, pospite izmrvljenim sirom i stavljajite ih jednu na drugu. Na poslednju nemojte stavljati sir, već samo maslac.

Prođite oklagijom kako biste istanjili naređane kore jednu na drugu, a možete da ih pritisnete dlanovima.

Uvijte u rolat, isecite ga na debele kolutove i poređajte u nauljenu ili obloženu papirom za pečenje tepsiju, 28 cm prečnik.

Tepsijuokrijte krpom i ostavite na 15-20 minuta da se popune praznine između rolata, nakon što počne ponovo da raste.

Izmerite 100-120 ml surutke i polovinom te količine obilno premažite tutmanik sirom tako da upija i da se napoji.

Stavite u rernu zagrejanu na 45 stepeni tako što će se na taj način tečnost bolje upiti i u isto vreme viša temperatura će ubrzati proces narastanja.

Nakon otprilike 35-40 minuta ili kada primetite da je tutmanik narastao, još jednom ga dobro zalijte ostalom surutkom u kojoj ste umutili žumance i dve kašike ulja.

Pecite na 180 stepeni u prehodno zagrejanoj rerni na 35-40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Jedite ovaj sočni tutmanik sa surutkom za doručak.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: