Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Beli hleb sa surutkom

Beli hleb sa surutkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Beli hleb sa surutkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Nećete čak ni stići do večere ako poslužite za sto ovaj hleb još topao, to vam garantujemo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 grama (visok sadržaj glutena) + za dodatno mešenje i posipanje
  • surutka - 210 ml (ostatak proizvoda od pravljenja sira ili kačkavalja)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • kvasac - 10 - 12 g, živi
* merne jedinice

Način pripreme

Kada pravimo domaći sir ili kačkavalj, prilikom njihovog ceđenja se odvaja tečnost koja se naziva surutka. Ona je sjajna za spremanje hlebova i pogača čarobnog ukusa.

Za pravljenje ovog belog hleba sa surutkom, prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte mlečni proizvod, šećer i usitnjeni kvasac. Izmešajte kako bi se istopili.

Dodajte ulje i so, sa strane oko udubljenja da ne bi bilo direktnog dodira sa kvascem.

Umesite glatko i elastično testo. Ono treba da bude mekano, sipkavo i prijatno.

Oblikujte okugli hleb i stavite ga u tepsiju sa prečnikom od 20-22 cm. Pospite brašnom i napravite nekoliko proreza po površini oštrim nožem.

Ostavite hleb da naraste na otprilike sat vremena u toploj prostoriji. Poželjno je da pokrijete krpom ili folijom, ali tako da se ne oslanja na testo, već da ima prostora.

Ispecite ukusni hleb u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 35 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta korica.

Ohladite na rešetci i isecite na kriškice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: