Način pripreme
Kada uz tradicionalni krem karamel dodamo bananu, dobijamo potpuno drugačiji desert što se tiče ukusa, iako je izlged gotovo nepromenjen.
Nepromenjen je sve dok ne zahvatimo prvu kašiku i ne naiđemo na komadiće voća, a aroma banane nas obavije.
Neosporne je da se ovo voće predivno kombinuje sa karamelom, zbog toga je najpogodnije za kombinaciju ovog francuskog deserta.
Karamelizujemo šećer na tradicionalni način - u posudi sa debelim dnom i bez mešanja, samo rpodrmamo. Možemo da dodamo kapljice vode u šećer.
Sipamo gotov karamel na dno metalnih šolja i u svaku stavljamo po 3-4 kružića banane. Postoji varijanta da stavimo bananu (samo jednu, druga je za garniranje) u još tečni karamel, pre nego što ga skinemo sa ringle, ali ovo je malo rizično.
Pripremamo smesu za krem tako što mutimo jaja sa šećerom i sipamo mleko i esenciju. Lepo izmešamo.
Sipamo u šolje i ređamo u tepsiju, na čije smo dno sipali vodu. Nivo treba da dostigne polovinu šolja.
Pečemo sat i po vremena na 130-40 °C ili dok se krem ne stegne.
Nakon što se krem karamel sa bananama ohladimo, stavljamo ih u frižider da se ohlade.
Poslužujemo tako što okrenemo na tanjirić, garniramo tankim kriškama druge banane i nju posipamo po želji sa dodatno spremljenim karamelom.