Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Krem karamel sa bananama

Krem karamel sa bananama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem karamel sa bananama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
95 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Volimo klasičan krem karamel, ali nakon ovog recepta već možemo da imamo i novog ljubimca"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 550 ml
  • šećer - 120 g + 100 g za karamel
  • banane - 2 komada
  • esencija banane - 2 kapljice
  • esencija ruma - 1 kapljica (ili po ukusu)
* merne jedinice

Način pripreme

Kada uz tradicionalni krem karamel dodamo bananu, dobijamo potpuno drugačiji desert što se tiče ukusa, iako je izlged gotovo nepromenjen.

Nepromenjen je sve dok ne zahvatimo prvu kašiku i ne naiđemo na komadiće voća, a aroma banane nas obavije.

Neosporne je da se ovo voće predivno kombinuje sa karamelom, zbog toga je najpogodnije za kombinaciju ovog francuskog deserta.

Karamelizujemo šećer na tradicionalni način - u posudi sa debelim dnom i bez mešanja, samo rpodrmamo. Možemo da dodamo kapljice vode u šećer.

Sipamo gotov karamel na dno metalnih šolja i u svaku stavljamo po 3-4 kružića banane. Postoji varijanta da stavimo bananu (samo jednu, druga je za garniranje) u još tečni karamel, pre nego što ga skinemo sa ringle, ali ovo je malo rizično.

Pripremamo smesu za krem tako što mutimo jaja sa šećerom i sipamo mleko i esenciju. Lepo izmešamo.

Sipamo u šolje i ređamo u tepsiju, na čije smo dno sipali vodu. Nivo treba da dostigne polovinu šolja.

Pečemo sat i po vremena na 130-40 °C ili dok se krem ne stegne.

Nakon što se krem karamel sa bananama ohladimo, stavljamo ih u frižider da se ohlade.

Poslužujemo tako što okrenemo na tanjirić, garniramo tankim kriškama druge banane i nju posipamo po želji sa dodatno spremljenim karamelom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: