Način pripreme
Po dve kore se namažu istopljenim maslacem i u užu stranu kora se stavljaju mleveni lešnici i uvijaju se u rolat.
Na isti način se uvijaju i ostale kore, dok se ne potroše. Gotove rolnice se seku na manje parčiće i okrenute na gore se poređaju u namazanu posudu za pečenje da izgledaju kao ružice sa korama.
Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatastu boju.
Za šerbet:
Voda i šećer se pomešaju, dodaje se sok od limun/esencija limuna, ostavljaju se da provru dok se šećer ne istopi.
Topla baklava se preliva hladnim šerbetom.
Najvažnije pri spremanju sirupa za baklavu sa lešnicima je da jedno treba da bude toplo, a drugo hladno.
Ako je topla baklava, šerbet treba da bude hladan i obrnuto. Baklava treba da odstoji bar jednu noć, da bude savršena, u frižideru ili hladnoj prostoriji.
Po želji lešnike za baklavu možete da pomešate i sa pistaćima da ukus bude još slađi.