Način pripreme
Najpre napraviti karamel, tako što se stavi šećer i voda da prokuvaju, kuvati kratko dok se ne napravi karamel (dok ne dobije karamel boju). Paziti da ne pregori šećer. Čim se dobije boja, skinuti sa šporeta i uliti u adekvatnu modlu. (silikonsku ili metalnu ili vatrostalan sud, oblika po želji.)
Dok se to hladi i steže, umutiti u drugoj posudi cela jaja žicom za mućenje sa šećerom, vanilom i na kraju dodati hladno mleko.
Smesu uliti u modlu u kojoj je karamel. Modlu potom staviti u jedan veći sud, sud naliti hladnom vodom do pola, pokriti aluminijumskom folijom flan i peći u rerni na pari na temperaturi od 175°C - 190°C sat i 15 minuta.
Ostaviti da se flan potpuno ohladi. Najbolje bi bilo staviti ga u frižider na nekoliko sati, kako bi se lepo ohladio. Potom flan prevrnuti i izvaditi iz posude i spreman je za jelo.
Napomena: ovo je najklasičniji španski karamel flan u koji ide samo tri sastojka, ovaj flan možete i kuvati na šporetu (vreme kuvanja oko 1 sata) po istom principu takođe poklopljenog, a može ići i u mikrotalasnu rernu (u ovom slučaju ne pokrivati sud i peći u zavisnosti od vaše miktrotalasne pećnice 10-15 min na 450-500w). Bilo koji način kuvanja da izaberete, bitno je da voda u drugom sudu ne vri. U tom slučaju smanjiti temperaturu.