Način pripreme
Nežan, aromatičan, sa ukusom slatkog leta i prstohvatom svežine, to je flan karamel krem sa mandarinama - desert koji će vas svakim zalogajem preneti na tropsko ostrvo!
Svež sok i aromatična kora mandarina dodaju neponovljivu notu, pretvarajući desert u pravo umetničko delo.
U šerpi na srednjoj vatri istopimo šećer sa vodom. Kada se šećer karamelizovao i dobio zlatkastu boju, dodajemo liker od mandarina.
Liker raspoređujemo u kalupčiće za flan krem i ostavljamo ga da se ohladi i stegne. Prelazimo na pripremu krema. Izlupamo jaja u posebnu posudu i odvojimo žumanca od belanaca.
Mikserom u penu mutimo žumanca, tako što u njih dodajemo šećer. U posebnoj metalnoj posudi zagrevamo mleko na ringli. Kada se dovoljno zagreje, postepeno ga dodajemo u smesu od jaja uz neprestano mešanje.
Izrendamo koru mandarina, a sok iscedimo. I njih dodajemo u smesu od jaja za krem karamel i dobro izmešamo. Kada smo gotovi, procedimo smesu kroz cediljku u posebnu posudu i odozgo sipamo krem na već ohlađeni stegnuti karamel koji smo pre toga sipali u kalupčiće za krem.
Zatim posudice stavljamo u tepsiju koju punimo vrućom vodom kako bismo pripremili krem u rerni na pari.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni otprilike sat vremena da se stegne.
Ostavljamo da se ohladi, nakon čega ga stavljamo u frižider da se stegne.
Kada je gotov, već možemo da ga serviramo okrećući posudicu na tanjir i ukrašavajući ostalim mandarinama.
Neka vam je slatko sa mojim flan krem karamelom sa mandarinama!