Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Vegan janija na Bombajski način sa krompirom i graškom

Vegan janija na Bombajski način sa krompirom i graškom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k230
Vegan janija na Bombajski način sa krompirom i graškom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
10/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Ova veganska janija je bogata različitim proizvodima i začinima koji su bogati kalijumom, vitaminima B6 i C, manganom i vlaknima"

Potrebni sastojci

  • ulje - 2 šolje
  • kumin - 1/2 kašičice, semenke
  • seme slačice - 1 šolja
  • crveni luk - 1 mali, iseckan
  • paradajz - 1 veliki
  • beli luk - 7 čenova
  • đumbir - 2 cm, iseckan
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • kajenska paprika - 1/2 kašičice ili crveni čili u prahu
  • korijander - 1 šolja, mleveni
  • kumin - 1/2 kašičice, mleveni
  • masala masa - 1/2 kašičice*
  • krompir - 3 srednja, sitno iseckani
  • so - 3/4 kašičice ili više
  • voda - 1 šolja (235 ml) + čaša vode
  • grašak - 1 šolja (145 g) svež ili zamrznut
  • korijander - 1/4 šolje, iseckan (4 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte maslac u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kada je maslac vruć dodajte kumin i seme slačice. Kuvajte dok semenke kumina ne promene svoju boju.

Dodajte luk, izmešajte i kuvajte dok ne postane providan. 5 do 6 minuta.

U međuvremenu pomešajte paradajz, beli luk i đumbir u gust pire.

Dodajte paradajz pire i začine u tiganj. Kuvajte dok se pire ne zgusne i beli luk ne miriše na pečeno - 5 do 6 minuta.

Dodajte krompir, so i vodu. Pokrijte i kuvajte 10 do 11 minuta.

Dodajte grašak, probajte i korigujte solju i začinima. Smanjite toplotu da bude srednje niska. Ostavite da se krčka još 10 do 12 minuta ili dok se krompir ne skuva po želji. Dodajte vodu ako krompir počne da se lepi ili ako preferirate više karija.

Pomešajte korijander. Ukoliko je potrebno dodajte malo limunovog soka. Korigujte solju i začinima po ukusu. Pomešajte. Servirajte vruće.

Ako pravite janiju od povrća sa kuvanim krompirima dodajte iseckane krompire, so, 1/4 čaše vode i grašak u koraku 5, pokrijte i kuvajte 5 minuta. Izmešajte korijander i servirajte.

*Masala masa je mešavina paradajza, belog luka i đumbira, mlevenih ili istucanih u gust pire.

Ovaj krompir iz Bombaja je veoma jednostavan i ukusan. Krompir sa graškom pripremljen u jednostavnom sosu od paradajza i začina i obilno garniran korijanderom. Servirajte ga sa integralnim pogačama ili napravite činiju sa kuvanom kinoom ili drugim po izboru, povrćem, klicama i pikantnim krompirom i graškom.

Napravite ga sa slatkim krompirom kao varijaciju! Možete da napravite sa više sosa ili suvlje - kako vam se dopada.

Kuvam krompir sa sosom. Možete da koristite unapred skuvani krompir i da ga kuvate sa sosom 5 minuta i servirate. Regulišite vodom za sos ili dodajte više karija prema preferencijama. Umesto graška dodajte na primer kuvanu leblebiju. Servirajte ovaj krompir i grašak kao deo indijskog jela sa karijem od povrća ili pasulja/leblebija ili dal ili tofu u kariju i pirinču ili pogači. Ili dodajte u posudu sa hrskavom salatom i začinjenom kuvanom leblebijom.

Krompir ima visok sadržaj skroba/ugljenih hidrata. Uprkos tome on je odličan izvor kalijuma, vitamina B6 i C, mangana i vlakana, posebno ako se konzumira sa kožom. Kao kod svega - jedite umereno ovu vegansku janiju na Bombajski način sa krompirom i graškom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti