Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Moj kolač sa ribizlama

Moj kolač sa ribizlama

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Moj kolač sa ribizlama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Da li volite kolače sa voćem? Evo recepta za vas!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 280 g
  • prašak za pecivo - 1 kom.
  • so - prstohvat
  • šećer - 150 g
  • malac - 125 g
  • jaje - 2 kom.
  • limunov sok - 1 k.k.
  • mleko - 125 ml
  • vanilin šećer - 1 kom.
  • ribizle - 300 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • sitni sir - 100 g
  • boja za kolače - crvena po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Za početak pripreme kolača ribizle očistimo od peteljki i stavimo u posudu. Posudu naliti vodom pa oprati ribizle u dve - tri vode. Procedite ribizle kroz rešetku i stavite u posudu sa strane.

Maslac staviti u manju posudicu i uključiti ringlu na mlaku temperaturu da se rastopi. Kad se maslac rastopi, skinuti sa ringle i ostaviti sa strane.

Pre pripreme kolača staviti rernu da se ugreje na 200 stepeni.

Rastopljeni maslac staviti u duboku posudu i dodati šećer i vanilin šećer. Uzeti mikser, pa mutititi maslac sa šećerom dok se ne dobije smesa kao sneg. Nakon toga razbiti jaje, dodati u sneg i nastaviti sa mućenjem, a koju sekundu nakon toga i drugo jaje pa nastaviti sa mućenjem.

Nakon jaja naliti mleko, mutititi, dodati kašičicu limunovog soka i opet mutiti. Početi sa dodavanjem suvih sastojaka - dodati brašno i prašak za pecivo. Mutiti dok smesa za kolač ne postane homogena.

Uzeti duboki pleh pravougaonog oblika, premazati ga maslacem ili uljem. Naliti malo smese u pravougaoni pleh, posuti sa malo ribizli, pa opet naliti malo smese i posuti sa malo ribizli i tako sve dok se ne istroše ribizle i smesa.

Pre stavljanja pleha smanjiti temperaturu rerne na 150 stepeni.

Staviti pleh u rernu i peći do šesdeset minuta. Od četrdesetog minuta probosti čačkalicom pa proveravati kad je gotovo, jer ako je jača rerna može biti i pre sat vremena pečeno. Kad se kolač ispeče ostaviti ga sa strane da se ohladi.

Kad se kolač ohladi, staviti slatku pavlaku u posudu da se umuti. Kad postane čvrsta smesa dodati sitni sir, pa nastaviti sa mućenjem i dodati boju za kolače. Ovom smesom premazati kolač.

Ako želite da vam kolač traje više dana, uvek naknadno umutite premaz, jer sam pečeni kolač može da vam traje do sedam dana bez premaza.

Takođe kao i dodatak možete dodati i rastopljenu belu čokoladu preko kolača, pa kad se stvrdne onda premazati smesom od sira i slatke pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: