Način pripreme
Oljuštite jabuke. Isecite ih na pola i napravite proreze na oko 1/2 cm dubije od okrugle strane.
Prelijte ih sa 2 supene kašike soka od limuna i ostavite sa strane.
Rastopite maslac za testo.
Prepecite bademe u tiganju bez masnoće.
Umutite jaja, 75 g šećera i prstohvat soli ručnim mikserom 5 minuta dok se ne zgusne i ne udvostruči obim. Dodajte 75 g meda, koru od limuna i pomorandže, maslac i kiselo mleko.
Pomešajte griz, bademe i prašak za pecivo, mešajte kratko 2 supene kašike limuna i 2 supene kašike soka od pomorandže i dodajte u suvu smesu.
Rasporedite testo za griz kolač na namazan pleh (40 x 34 cm) ili u 2 manja kalupa. Stavite polovinu jabuka sa prorezom odozgo.
Pecite aromatični kolač od jabuka u toploj rerni na 190 stepeni ili na 170 stepeni sa ventilatorom, u sredini rerne 35 minuta.
Sipajte u malu kaserolu preostali sok od pomorandže, 75 g šećera i 50 g meda da vri 5 minuta.
Izbušite topao kolač nekoliko puta čačkalicom za zube. Rasporedite sirup preko kolača uz pomoć kašike. Ostavite pripremljeni preliveni kolač da se ohladi i pospote šećerom u prahu.
Savet: Univerzalno testo sa maslacem za kolače ima odličan ukus i sa drugim voćem. Uzmite voće koje vam se dopada, na rimer kruške, trešnje, maline. Čak i savoćem iz kompota od kajsija, bresaka bude odličan. Griz je izvor selena za telo (i um).
Savet: Konzumirjate griz kao izvor selena. Telo koristi selen u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima, uključujući vitamin E - kao antioksidans. Dodavanje dodovljno selena u ishranudoprinosi jačanju imuniteta i sprečava infekcije.
Konzumiranjem griza povećavamo unos B - kompleksa, vitamine, posebno folnu kiselinu i tiamin. B- komplek vitamina održava metabolizam.
Sa konzumiranjem griza osigurava 37 mikrograma selena što je 2/3 potrebnog dnevnog unosa prema preporukama.