Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Univerzalni kolač od jabuka sa grizom

Univerzalni kolač od jabuka sa grizom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Univerzalni kolač od jabuka sa grizom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
16/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Odličan kolač od jabuka sa grizom - u mislima smo ga već pojeli"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 6 komada (približno 150 g svaka)
  • sok odl imuna - supenih kašika
  • maslac - 90 g
  • bademi - 75 g, mleveni
  • jaja - 2 komada M veličine
  • šećer - 150 g
  • so
  • med od bagrema - 125 g
  • kora od limuna - 1 kašičica, rendana, organski
  • kora od pomorandže - 1 kašičica, rendana, organska
  • kiselo mleko - 375 g (8 % - 10 % ovčije i drugi sa visokim stepemno mlečne masti)
  • griz - 300 g, pšenični (integralni fin griz od spelte)
  • prašak za pecivo - 3 kašičice
  • sok od pomorandže - 175 ml
  • šećer - 1 supena kašika, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite jabuke. Isecite ih na pola i napravite proreze na oko 1/2 cm dubije od okrugle strane.

Prelijte ih sa 2 supene kašike soka od limuna i ostavite sa strane.

Rastopite maslac za testo.

Prepecite bademe u tiganju bez masnoće.

Umutite jaja, 75 g šećera i prstohvat soli ručnim mikserom 5 minuta dok se ne zgusne i ne udvostruči obim. Dodajte 75 g meda, koru od limuna i pomorandže, maslac i kiselo mleko.

Pomešajte griz, bademe i prašak za pecivo, mešajte kratko 2 supene kašike limuna i 2 supene kašike soka od pomorandže i dodajte u suvu smesu.

Rasporedite testo za griz kolač na namazan pleh (40 x 34 cm) ili u 2 manja kalupa. Stavite polovinu jabuka sa prorezom odozgo.

Pecite aromatični kolač od jabuka u toploj rerni na 190 stepeni ili na 170 stepeni sa ventilatorom, u sredini rerne 35 minuta.

Sipajte u malu kaserolu preostali sok od pomorandže, 75 g šećera i 50 g meda da vri 5 minuta.

Izbušite topao kolač nekoliko puta čačkalicom za zube. Rasporedite sirup preko kolača uz pomoć kašike. Ostavite pripremljeni preliveni kolač da se ohladi i pospote šećerom u prahu.

Savet: Univerzalno testo sa maslacem za kolače ima odličan ukus i sa drugim voćem. Uzmite voće koje vam se dopada, na rimer kruške, trešnje, maline. Čak i savoćem iz kompota od kajsija, bresaka bude odličan. Griz je izvor selena za telo (i um).

Savet: Konzumirjate griz kao izvor selena. Telo koristi selen u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima, uključujući vitamin E - kao antioksidans. Dodavanje dodovljno selena u ishranudoprinosi jačanju imuniteta i sprečava infekcije.

Konzumiranjem griza povećavamo unos B - kompleksa, vitamine, posebno folnu kiselinu i tiamin. B- komplek vitamina održava metabolizam.

Sa konzumiranjem griza osigurava 37 mikrograma selena što je 2/3 potrebnog dnevnog unosa prema preporukama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: