Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Hleb sa kvasom i dve vrste brašna

Hleb sa kvasom i dve vrste brašna

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Hleb sa kvasom i dve vrste brašna
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Samo zamislite kakvu aromu ćete osetiti od ovog hleba dok se peče"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, belo, pšenično (+ još za posipanje)
  • kvas - 100 g, ražani ili od spelte
  • voda - 200 ml
  • speltino brašno - 180 grama
  • ulje - 2 supene kašike + za podmazivanje ruku
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo treba da podhranite kvas i da ga ostavite da se aktivira na 1-2 sata.

Sipajte 100 grama kvasa u posudu. Dodajte vodu i obe vrste brašna, postepeno mesite glatko testo. Mešenje traje petnestak minuta.

Pokrijte i ostavite testo da se odmori na otprilike sat vremena. Zatim premesite još jednom na 15 minuta tako što za vreme mešenja ubacite ulje i so.

Oblikujte helb i pomoću oštrog noža oblikujte razreze po njegovoj površini. Pospite brašnom i prebacite u tepsiju sa papirom za pečenje.

Vreme narastanja zavisi od jačine kvasa. U ovom slučaju je oduzelo otprilike 8 sati dok hleb gotovo nije utrostručio svoju zapreminu.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite integralni hleb otprilike 15 minuta i smanjite temperaturu na 180. Pecite još 30 minuta.

Ostavite hleb da se ohladi na rešetci i isecite još toplog.

Hleb sa kvasom i dve vrste brašna je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: