Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača sa dve vrste brašna

Praznična pogača sa dve vrste brašna

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Praznična pogača sa dve vrste brašna
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
15
"Praznik nije nikakav praznik ako na trpezi nema lepe pogače, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • belo brašno - 500 g
  • tipsko brašno - 600 g
  • ulje - za premazivanje kora
  • susam - za posipanje
  • testo za dekoraciju
  • brašno - 100 g
  • skrob - 50 g
  • voda - 50 g
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Od navedenih sastojaka zamesite elastično testo, lepo je da prosejete dve vse brašna tri puta. Namažite testo uljem i pokrijte ga krpom, ostavite na toplom da lepo nadođe.

Podelite testo na 3 dela, od jednog dela razvijte oklagijom 3 jednake ovalne kore, namažite ih uljem i stavite jednu na drugu (poslednja se ne maže).

Nožem za picu napravite osam proreza po sredini, ali nemojte do kraja, dobijene trouglove okrenite nazad.

Od drugog dela na isti način napravite tri kore, ali ih isecite na 8 posebnih delova, poređajte ih u unutrašnjost pogače. Treći deo testa podelite na jednu veliku loptu i jednu malu.

Veliku lepo oblikujte i stavite u centar pogače, a od male napravite dva fitilja, uvijte i stavite po ivicama, isecite i brojeve 2017.

Ostavite pogaču da nadođe, a za to vreme zamesite testo za dekoraciju, od njega isecite slova, zavisi od povoda za koji je praznik.

Namažite pogaču umućenim žumancem, stavite slova i pospite susamom. Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: