Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Francuski desert sa jabukama

Francuski desert sa jabukama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Francuski desert sa jabukama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Veoma nežan i ukusan desert sa jabukama"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 4 komada
  • maslac - 60 g
  • brašno - 100 g
  • jaja - 4 komada, XL
  • pavlaka - 250 g (35%)
  • sveže mleko - 250 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • rum - 1/2 kašičica, esencija
  • cimet - 1 prstohvat, po želji
  • šećer - 100 g, kristal
  • šećer u prahu - za posipanje
  • smeđi šećer - 3 - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite i isecite jabuke na male kockice.

Zagrejte maslac tako što odvojite mali deo njega za podmazivanje tepsije i još malo za dodavanje u smesu.

U zagrejanom maslacu sotirajte jabuke i kada blago omeknu stavite ih u njih smeđi šećer i cimet.

Mešajte minutu-dve dok se ne dobije lepa svetla karamel boja, ali pazite da se ne pretvori u kašu - trebalo bi da stoji u odvojenim komadićima, makar i mekanim.

Sipajte jabuke u tepsiju, obilno podmazanu i ravnomerno rasporedite po dnu.

Mutite jaja dok ne postanu tečna i ni u kom slučaju u penu. U njih sipajte pavlaku, mleko, tečne ekstrakte vanile i rum i malo odvojenog maslaca (može da bude mekan ili istopljen, ali ne hladan i tvrd).

U tečnu smesu sipajte šećer i mešajte dok se on ne istopi. Na kraju stavite brašno i mutite metalnom žicom za mućenje dok se ne dobije glatka smesa koja je ređa od smese za palačinke.

Zalijte jabuke u tepsiji pripremljenom smesom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta.

Kolač od jabuka je gotov kada dobije zlatastu boju, stegnut je i kada ga izbockate čačkalicom ona izlazi suva.

Ostavite desert da se ohladi, obilno pospite šećerom u prahu i poslužite.

Veoma nežan i ukusan Francuski desert sa jabukama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: