Način pripreme
Ogulite i isecite jabuke na male kockice.
Zagrejte maslac tako što odvojite mali deo njega za podmazivanje tepsije i još malo za dodavanje u smesu.
U zagrejanom maslacu sotirajte jabuke i kada blago omeknu stavite ih u njih smeđi šećer i cimet.
Mešajte minutu-dve dok se ne dobije lepa svetla karamel boja, ali pazite da se ne pretvori u kašu - trebalo bi da stoji u odvojenim komadićima, makar i mekanim.
Sipajte jabuke u tepsiju, obilno podmazanu i ravnomerno rasporedite po dnu.
Mutite jaja dok ne postanu tečna i ni u kom slučaju u penu. U njih sipajte pavlaku, mleko, tečne ekstrakte vanile i rum i malo odvojenog maslaca (može da bude mekan ili istopljen, ali ne hladan i tvrd).
U tečnu smesu sipajte šećer i mešajte dok se on ne istopi. Na kraju stavite brašno i mutite metalnom žicom za mućenje dok se ne dobije glatka smesa koja je ređa od smese za palačinke.
Zalijte jabuke u tepsiji pripremljenom smesom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta.
Kolač od jabuka je gotov kada dobije zlatastu boju, stegnut je i kada ga izbockate čačkalicom ona izlazi suva.
Ostavite desert da se ohladi, obilno pospite šećerom u prahu i poslužite.
Veoma nežan i ukusan Francuski desert sa jabukama!