Način pripreme
Borovnice dobro operite i potopite ih u vodu, a možete da izgnječite nekoliko plodova da obojite vodu.
Čokoladni ili keks sa kakaom sameljite u blenderu, kuhinjskom robotu ili ga jednostavno izmrvite rukama, ali veoma dobro. Postepeno ga promešajte sa istopljenim maslacem, 1/2 esencije ruma i mešajte dok se smesa ne ujednači.
Smesu rasporedite na dno odgovarajućeg kalupa ili tepsije, tako što se potrudite da sve bude jednake debljine. Stavite želatin da nabubri i neophodnoj količini vode - koristite vodu od borovnica.
Umutite do glatke smese krem sir, šećer, pavlaku, sitni sir, 1/2 esencije ruma, a možete da dodate i malo svežeg mleka. Istopite želatin i čim se prohladi, uz neprestano mešanje ga dodajte u krem.
Prelijte koru od keksa kremom i spustite preko krema plodove borovnice. Odozgo možete da stavite nekoliko kašika slatka od borovnica i da uz pomoć viljuške ili noža napravite šare za ukras.
Pažljivo stavite čizkejk od borovnica u frižider da odstoji preko noći, kako bi očvrsnuo. Nakon toga ga pospite borovnicama i poslužite.