Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne supe»Tarator»Tradicionalni tarator

Tradicionalni tarator

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Tradicionalni tarator
Fotografije: Mina Dimitrova
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
10
"Klasični recept za najpoznatiju hladnu supu bugarske kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • krastavci - 1 veći ili 2 srednja
  • kiselo mleko - 2 velike čaše (1 kg)
  • orasi - 1 šaka, izmrvljeni
  • beli luk - 2 - 3 čena ili po ukusu
  • voda - hladna, od oka
  • mirođija - 1 veza
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
  • so - po ukusu
  • crni biber - sveže mleven po ukusu
  • beli biber - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite krastavce, ostavljajući samo tanke trakice tamnozelenog dela, koje će taratoru dati prijatniji izgled. Narendajte krastavac ili ga isecite na sitne kockice.

2 čaše kiselog mleka dobro umutite i sipajte u šerpu. Isperite čaše od kiselog mleka vodom da uklonite ostatak i pomešajte sa ostatkom kiselog mleka. Dodajte dovoljno hladne vode da dobijete gustinu taratora koju želite.

Zatim sipajte krastavce, kao i rendani ili sitno seckani beli luk, malo zdrobljenih oraha, sitno seckanu mirođiju, crni i beli biber po ukusu. Na kraju promešajte sa maslinovim uljem/uljem i solju po ukusu.

Pripremljeni tarator sipajte u posude. Ukrasite sa malo mlevenih oraha i grančicom mirođije i poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: