Način pripreme
Tikvice operemo, m odvojimo drške i oljuštimo. Isečemo na četiri dela po dužini i sečemo na V rende sa nastavkom za najtanje štapiće. Tikvice treba da budu mlade i krhke, koje još uvek nemaju semenke. Ako vaše imaju semenke nakon što ih isečete na 4 dela isecite po dužini unutrašnju stranu gde se nalaze semenke i nakon toga isecite na štapiće.
Prebacite isečene tikvice u odgovarajuću posudu (šerpu, porcelansu posudu za supu ili duboku posudu), pospite solju, sa nekoliko prstohvata bibera, dodajte sitno iseckane krehke listove mente, peršun i mirođiju, izgnječene čenove belog luka i sve promešajte viljuškom,
Ostavite smesu desetak minuta da se začini. Nakon toga dodajte maslinovo ulje i ponovo lepo promešajte smesu. Možete dodati punomasno kiselo mleko i ponovo mešajte energično..
Na kraju dodajte postepeno i uz neprestano mešanje hladnu vodu, količina je po želji, zavisi koliko želite da tarator bude gust.
Možete servirati tarator sa mladim tikvicama odmah ili da ga ostavite u frižider za kasnije.
Po želji u svaku porciju možete staviti iseckane orahe.
Prijatno!
Savet: Ako želite da ohladite tarator od tikvica brzo, dok ga pripremate, pokvasite vodom i stavite posude, u kojima ćete ga servirati u zamrzivač. Nakon 10 minuta one će se ohladiti dovoljno, a nakon 15 minuta će imati malo leda i brzo će ohladiti tarator.