Tarator od mladih tikvica

26/07/2019
"Mlade tikvice za tarato čuvajte - za prženje ćete naći druge "
Priprema10 min.
Ukupno10 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano222
  • Pregledi tokom meseca92
  • Pregledi tokom sedmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • tikvice - 300 g, mlade, krehke
  • so - 1 supena kašika ili po ukusu
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • mladi beli luk - 2 - 3 čena
  • mirođija - 3 supene kašike, sveža
  • menta - 1 supena kašika, sitno iseckani nežni listovi
  • peršun - 1 supena kašika, sitno iseckani nežni listovi
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • kiselo mleko - 800 g, punomasno 4, 5 % (2 kofice)
  • hladna voda - 400 ml
  • po želji
  • orasi - 2 supene kašike, sitno iseckani za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice operemo, m odvojimo drške i oljuštimo. Isečemo na četiri dela po dužini i sečemo na V rende sa nastavkom za najtanje štapiće. Tikvice treba da budu mlade i krhke, koje još uvek nemaju semenke. Ako vaše imaju semenke nakon što ih isečete na 4 dela isecite po dužini unutrašnju stranu gde se nalaze semenke i nakon toga isecite na štapiće.

Prebacite isečene tikvice u odgovarajuću posudu (šerpu, porcelansu posudu za supu ili duboku posudu), pospite solju, sa nekoliko prstohvata bibera, dodajte sitno iseckane krehke listove mente, peršun i mirođiju, izgnječene čenove belog luka i sve promešajte viljuškom,

Ostavite smesu desetak minuta da se začini. Nakon toga dodajte maslinovo ulje i ponovo lepo promešajte smesu. Možete dodati punomasno kiselo mleko i ponovo mešajte energično..

Na kraju dodajte postepeno i uz neprestano mešanje hladnu vodu, količina je po želji, zavisi koliko želite da tarator bude gust.

Možete servirati tarator sa mladim tikvicama odmah ili da ga ostavite u frižider za kasnije.

Po želji u svaku porciju možete staviti iseckane orahe.

Prijatno!

Savet: Ako želite da ohladite tarator od tikvica brzo, dok ga pripremate, pokvasite vodom i stavite posude, u kojima ćete ga servirati u zamrzivač. Nakon 10 minuta one će se ohladiti dovoljno, a nakon 15 minuta će imati malo leda i brzo će ohladiti tarator.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar