Način pripreme
Uvek kupujem Ghee maslac iz prodavnice iako u mom zamrzivaču obavezno ima barem 500 g domaćeg kravljeg maslaca.
Međutim, nedvno mi je koleginica rekla da ga pravi sama i po njenim uputstvima sam ga i ja napravila u kukeru - Philips. Naravno, nije potrebno u kukeru, nego sa njime mogu precizno da regulišem temperaturu.
Sipala sam u posudu 500 g kravljeg maslaca i uključila sam Manual na 120°C. Kada se maslac istopi, počinje da se pojavljuje pena odozgo koja se odvaja. Lično ja sam koristila metalnu cediljku, ali može i kašikom. Penu sam stavljala u jednu posudicu.
Nakon što se izbistri i prestane da se pojavljuje pena, sipala sam tečnost u kutije tako što prilikom prelivanja ponovo maslac prolazi kroz cediljku.
Ostavila sam domaći pročišćeni maslac da se ohladi i stavila sam u frižider.
Penu koju sam odvojila je realno belance, ali ima i unutra maslaca. Ja je čuvam za neko jelo da dodam masnoću.
Od (tačno) 490 g maslaca ispalo je GHEE - 327 g.
Aroma pročišćenog maslaca je odlična - vredi napraviti ga kod kuće. Cela procedura oduzima otprilike 30 minuta.
Sve vreme treba da stoji izand rignle, zato što pena koja se pojavljuje, ukoliko se ne ukloni, pada na dno i počinje da se zagreva.