Način pripreme
Odvajamo semenke oba nara. Dobro ih izgnječimo pasatorom i sklanjamo vodu.
Semenke filiramo pomoću cediljke. Sok od nara (ili dok od pomorandže, grejpfruta, trešanja, malina i dr.) sipamo u šerpu.
Dodajemo skrob i šećer u prahu. Ukoliko želimo dijetalnu varijantu, stavljamo samo 1 kašičicu šećera u granulama u smesu za kuvanje i uvaljamo komadiće ratluka u šećer u prahu za slatkoću. Poverujte - i tako je veoma ukusan ovaj turski ratluk.
Stavljamo posudu na ringlu i kuvamo dok ne provri i dok se ne zgusti.
Nakon zgušnjavanja skidamo sa ringle, dodajemo 1 kašičicu maslaca i mešamo.
Takođe možete da koristite 1 kesicu vanile za više arome.
Pripremamo kvadratnu tepsiju 20 cm koju možete da namočite i posle da prospete vodu.
Ili druga varijanta - da stavite nauljeni papir kako bi se ratluk lakše odvojio.
Toplu smesu sipamo u mokru ili nauljenu posudu /tepsiju/.
Posipamo sa malo šećera u prahu i pokrivamo streč folijom.
Hladimo otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi. Posle stavljamo u frižider.
U frižideru odstoji 2-3 sata ili 1 noć.
Turski desert koji se dobro ohladio okrećemo i vadimo iz tepsije.
Sečemo na male kvadratiće 20 komada ili koja veličina vam se dopada.
Kriškice umačemo u šećer u prahu ili kokos i ređamo na poslužavnik.
Ako vam je kafa gotova, uživajte u svom ukusnom domaćem ratluku! Prijatno!
Domaći turski ratluk sa narom može da izdrži nedelju dana na hladnom!
Ratluk je najukusniji kada je svež, ali može da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi na radnom stolu.