Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Domaći turski ratluk sa narom (bez želatina)

Domaći turski ratluk sa narom (bez želatina)

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Domaći turski ratluk sa narom (bez želatina)
Fotografije: Ivelina
1 / 3
21/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
12
"Domaći ratluk sa narom je zaista veoma ukusan i već možete da ga pripremite lako kod kuće"

Potrebni sastojci

  • nar - 2 velika (2 šolje soka od nara)
  • skrob - 5 supenih kašika
  • šećer u prahu - 1 - 2 šolje (prema slatkoći koja vam se dopada)
  • maslac - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica, po želji
  • šećer u prahu - 1 šolja ili kokos, za uvaljati
* merne jedinice

Način pripreme

Odvajamo semenke oba nara. Dobro ih izgnječimo pasatorom i sklanjamo vodu.

Semenke filiramo pomoću cediljke. Sok od nara (ili dok od pomorandže, grejpfruta, trešanja, malina i dr.) sipamo u šerpu.

Dodajemo skrob i šećer u prahu. Ukoliko želimo dijetalnu varijantu, stavljamo samo 1 kašičicu šećera u granulama u smesu za kuvanje i uvaljamo komadiće ratluka u šećer u prahu za slatkoću. Poverujte - i tako je veoma ukusan ovaj turski ratluk.

Stavljamo posudu na ringlu i kuvamo dok ne provri i dok se ne zgusti.

Nakon zgušnjavanja skidamo sa ringle, dodajemo 1 kašičicu maslaca i mešamo.

Takođe možete da koristite 1 kesicu vanile za više arome.

Pripremamo kvadratnu tepsiju 20 cm koju možete da namočite i posle da prospete vodu.

Ili druga varijanta - da stavite nauljeni papir kako bi se ratluk lakše odvojio.

Toplu smesu sipamo u mokru ili nauljenu posudu /tepsiju/.

Posipamo sa malo šećera u prahu i pokrivamo streč folijom.

Hladimo otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi. Posle stavljamo u frižider.

U frižideru odstoji 2-3 sata ili 1 noć.

Turski desert koji se dobro ohladio okrećemo i vadimo iz tepsije.

Sečemo na male kvadratiće 20 komada ili koja veličina vam se dopada.

Kriškice umačemo u šećer u prahu ili kokos i ređamo na poslužavnik.

Ako vam je kafa gotova, uživajte u svom ukusnom domaćem ratluku! Prijatno!

Domaći turski ratluk sa narom može da izdrži nedelju dana na hladnom!

Ratluk je najukusniji kada je svež, ali može da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi na radnom stolu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: