Način pripreme
Za ovu vrstu grčke pite prave se dve vrste nadeva tako što se prilikom ređanja naizmenično slažu, tj. u jedan red jedna, u sledeči red druga i tako do kraja. Ovo je posebno.
Prvi nadev za pitu je od iseckanog kupusa, mladog luka i pirinča u napisanim proporcijama. Kupus se nasoli i izgnječi se rukama, nakon čega se proprži sa vezicom luka i pirinčem u 6-7 supenih kašika masnoće, na 4-5 minuta.
Drugi nadev je standardan, pomeša se izmrvljeni sir, jaja, kiselo mleko i 3-4 supene kašike ulja u napisanim proporcijama.
Eto i kako se ređa pita sa pirinčem: U podmazanu tepsiju se stavlja 1 kora ili 2, ako su kore tanje. Raspoređuje se jedan nadev. Sledi kora i drugi nadev. Tako se naizmenično slaže do kraja.
Kada se poređa pita od povrća, pažljivo se iseče oštrim nožem, kao da oblikujete nekoliko velikih komada, zaliva se gaziranom vodom i stavlja se da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pazo se da ne pregori. Vreme pečenja grčke pite sa kupusom i pirinčem je 22-24 minute u zavisnosti od rerne.