Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Integralni Hleb»Ovseno-ražani hlepčić sa orašastim plodovima

Ovseno-ražani hlepčić sa orašastim plodovima

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Ovseno-ražani hlepčić sa orašastim plodovima
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 6
24/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
2
"Posle ovog ukusa ne možete, a da ne pojedete hleb"

Potrebni sastojci

  • ovseno brašno - 500 g
  • ražano brašno - 250 g
  • jaja - 3 komada
  • ovsene pahuljice - 50 g
  • topla voda - 350 ml
  • kvasac - 11 g, suvi
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 50 ml, za testo + 50 ml za mešenje testa
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi kvasac se stavlja u malu posudicu. Dodaje se smeđi šećer i 100 ml tople vode.

Veoma dobro se meša i ostavlja se da naraste dok kvasac ne postane kao pivska pena.

Ovseno brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se ražano brašno i veoma dobro se izmeša.

Jaja se mešaju sa solju u penu.

U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, nakon čega se u posudu od kvasca sipa ostala topla voda, sakuplja se ostali kvasac i sipa se u brašno.

U brašno se dodaju umućena jaja, ovsene pahuljice i ulje.

Mesi se meko testo u početku drvenom kašikom.

Nakon što se testo stegne, mešenje se nastavlja rukama podmazanim uljem.

Testo se deli na dva dela.

Svaki deo se stavlja u kalup za hlepčiće na papir za pečenje. Papir se ne maže uljem.

Integralni hlebovi se ostavljaju da narastu na 60 minuta, pokriveni krpom.

Ovseno-ražani hlepčić sa orašastim plodovima se peče u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta na 180°C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: