Način pripreme
Suvi kvasac se stavlja u malu posudicu. Dodaje se smeđi šećer i 100 ml tople vode.
Veoma dobro se meša i ostavlja se da naraste dok kvasac ne postane kao pivska pena.
Ovseno brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se ražano brašno i veoma dobro se izmeša.
Jaja se mešaju sa solju u penu.
U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, nakon čega se u posudu od kvasca sipa ostala topla voda, sakuplja se ostali kvasac i sipa se u brašno.
U brašno se dodaju umućena jaja, ovsene pahuljice i ulje.
Mesi se meko testo u početku drvenom kašikom.
Nakon što se testo stegne, mešenje se nastavlja rukama podmazanim uljem.
Testo se deli na dva dela.
Svaki deo se stavlja u kalup za hlepčiće na papir za pečenje. Papir se ne maže uljem.
Integralni hlebovi se ostavljaju da narastu na 60 minuta, pokriveni krpom.
Ovseno-ražani hlepčić sa orašastim plodovima se peče u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta na 180°C.